четвртак, 10. октобар 2013.

SIRIMAVO BANDARANAIKE 1916-2000 - PRVA ŽENA PREMIJER

     Sirimavo Ratvate Dijas Bandaranaike (engl. Sirimavo Ratwatte Dias Bandaranaike, Balangoda 17. april 1916—Kolombo 10. oktobar 2000) je bila političar iz Šri Lanke (bivšeg Cejlona). Funkciju premijera Cejlona i Šri Lanke obavljala je u tri navrata: 1960—1965, 1970—1977 i 1994—2000. Bila je prva žena premijer na svetu. Predvodila je svoju Partiju slobode Šri Lanke.


     Rođena 1916. kao Sirimavo Ratvate u jednoj od najbogatijih porodica "rajskog ostrva" Cejlona, 1940. udala se za Solomona Dijasa Bandaranaikea, vodećeg političara Ujedinjene nacionalne stranke. Kada je njen suprug ubijen 1959. godine, samo tri godine nakon što je postao premijer, do tada povučena Sirimavo pretvorila se u "politički dinamo", osvojivši vlast na izborima 1960. i postavši 20. jula 1960. prva žena premijer na svetu, šest godina pre Indire Gandi, u susednoj Indiji.

    U četrdesetak godina svoje političke karijere, tri puta bila je na čelu šrilankanske vlade, sprovela je neke radikalne reforme u društvu, a širom sveta postala je poznata kao jedan od vođa Pokreta nesvrstanih, obezbedivši svojoj zemlji važno mesto na svetskoj političkoj sceni. Dva meseca pre smrti povukla se sa položaja premijerke na koji ju je postavila predsednica države, njena ćerka Čandrika Kamaratunga.


     Dana 26. septembra 1959. njen suprug i premijer Šri Lanke, Solomon Bandaranaike, ubijen je u atentatu. Jula 1960. Sirimavo je predvodila pobedničku Partiju slobode na izborima. Postala je premijer Šri Lanke 20. jula 1960. U politici bila je sklona socijalizmu. Nastavila je muževljevu politiku nacionalizacije važnih državnih preduzeća. Već posle godinu dana od izbora na vlast uvela je vanredno stanje u zemlji zbog pobune Tamila. Njima se nije dopala njena odluka da kao zvanični jezik uvede sinhaleski umesto engleskog, jer su smatrali da će time biti diskriminisani. Zbog nacionalizacije naftne industrije, Velika Britanija i SAD su uvele sankcije Cejlonu, a Sirimavo se okrenula saradnji sa Sovjetskim Savezom, Kinom i Pokretom nesvrstanih. Za vreme njenog drugog mandata izglasan je novi ustav po kome je zemlja dobila ime Šri Lanka, izašla iz komonvelta i postala republika. Uspela je da se održi na vlasti i pored pokušaja puča levičarskih oficira 1971. godine. Tada su joj u pomoć došle trupe iz Indije i Pakistana. Njen međunarodni ugled je rastao (samit nesvrstanih u Kolombu 1976.), ali je domaća ekonomska situacija postajala zabrinjavajuća. Izgubila je izbore 1977. i naredne godine provela u opoziciji. Optužena je za zloupotrebu vlasti u zadnjim godinama vladavine. Probleme sa Tamilima nije uspela rešiti. 1980. je izbačena iz parlamenta zbog zloupotrebe moći. Javni rad joj je bio zabranjen sedam godina. GPonovo je postala premijer 1994. u doba kada je njena ćerka Čandrika Kumaratunga postala treći predsednik Šri Lanke. Politička ravnoteža je u to vreme bila naklonjena predsednici, tako da je premijerka imala značajno manju vlast. Sirimavo Bandaranaike je preminula 10. oktobra 2000. na dan izbora na kojima je glasala.



 

     U njenoj biografiji se uvek spominje njen izlazak na međunarodnu scenu na Prvoj konferenciji nesvrstanih (tada još tzv. neutralnih) zemalja 1961. u Beogradu, kada je ušla u istoriju kao prvi nacionalni vođa koji je rekao da govori "kao žena i kao majka". Svesna da je za malu zemlju, poput njene Šri Lanke, ključno imati dobre odnose sa velikim susedom Indijom, negovala je dobre lične i političke odnose sa Indirom Gandi, sa kojom je delila san da se u siromašnim azijskim zemljama mogu uspostaviti pravedniji odnosi u društvu.


     Prva premijerka žena na svetu Sirimavo Ratvate Dijas Bandaranaike, legendarna političarka Šri Lanke je žena koja je od sramežljive domaćice postala prva predsednica vlade na svetu. Preminula je u 84. godini, nakon što je glasala na parlamentarnim izborima u svojoj izbornoj jedinici oko 40 kilometara udaljenoj od glavnog grada Kolomba. "To je veliki gubitak za nas, sa njenim odlaskom nestaje simbol ljubavi u narodu", prenele su agencije izjavu ministra transporta Fozija, njenog dugogodišnjega saradnika i političkog istomišljenika.






Нема коментара:

Постави коментар