четвртак, 27. децембар 2012.

JEZERO NAKURU


     Svetska baština - UNESCO

     Nakuru je slano jezero u Dolini velike raseline, južno od grada Nakurua u Keniji. Jezero je najpoznatije po mnoštvu algi koje privlače milione flaminga, ali i veliki broj drugih životinja, zbog čega je 1961. godine, na području od 188 km² oko jezera, osnovan Nacionalni park jezera Nakuru. Ramsarska konvencija ga je zaštitila, a 2011. godine je, zajedno sa drugim kenijskim jezerima Doline velike raseline (Bogoria i Elmenteita), upisano na UNESCO-v popis mesta svetske baštine u Africi kao "sistem povezanih plitkih jezera jedinstvene lepote koja su dom za 13 veoma ugroženih vrsta ptica i najvažnije mesto ispaše patuljastih flaminga, ali i glavno gnezdilište velikih pelikana na svetu".

     Prirodne odlike

     Jezero Nakuru se nalazi na 1.754 m nadmorske visine i ima površinu od 5 do 45 km², zavisno od doba godine, količine padavina i dotoka njene jedine pritoke, reke Njoro. Kenijska slana jezera, kojima pripada Nakuru, jedno je od mesta u kome živi najveća raznolikost ptica na svetu. Površina plitkog jezera Nakuru zna često biti pokrivena velikom ružičastom mrljom miliona flaminga u pokretu. Pored njih, u parku žive i ugrožene vrste kao što su: velika čaplja, čekićarke, afrički orao ribar (Haliaeetus vocifer), afrički crni orao (Aquila verreauxii) i crno-beli vodomar (Ceryle rudis).
U njegovoj okolini takođe žive ugroženi sisari kao što su Rotšildova žirafa, crni nosorog i beli nosorog, ali i drugi kao veliki kudu, lav, gepard, divlji pas, močvarna antilopa i piton. Nacionalni park Nakuru je nedavno i proširen, ali i ograđen ogradom, kako bi se zaštitila mala populacija crnih nosoroga (njih oko 25) od lovokradica. Nakuru je na južnoj strani svojim močvarama povezan na konzervat Soysambu koji predstavlja moguće mesto širenja crnih nosoroga i jedinu vezu sa zaštićenim područjem jezera Naivaša.

     Jezero Nakuru je 1960. proglašeno rezervatom za ptice, a potom pretvoreno u nacionalni park u junu 1968. godine, radi zaštite divovskih jata većih i manjih flaminga. Desetine hiljada flaminga silaze na obale ovog plitkog lužnatog jezera.

     Smestivši se 157 km od Nairobija, na nadmorskoj visini od 1.200 do 1.800 m, park prekriva površinu od 188 km² i obuhvata niz savršenih staništa za divlje životinje, od samog jezera, grmlja, trave, strmih i golih grebena do šumskih predela.

     Reč je o važnoj lokaciji za bijele i crne nosoroge. Nakon što je krivolov gotovo opustošio njihovu populaciju na tom području, uloženi su napori u njihov uzgoj i izumiranje je uspešno sprečeno. Oko jezera je takođe moguće videti zebre i antilope, dok je afričke bespandže vidre i vodene konje moguće pronaći u samom jezeru ili na njegovim obalama. Mala južnoafrička antilopa i planinski pećinar žive na strmim liticama. Drugi biseri među divljim životinjama vrste su koje se hrane ispašom poput žirafe baringo, eland-antilope, impale, vrste afričke antilope i kamenjarske antilope, ali i lavovi i leopardi koji ih vrebaju.






























































Нема коментара:

Постави коментар