четвртак, 9. мај 2013.

AKO IZOSTANE LUSTRACIJA, IZVUĆI ĆE SE I KRIVCI ZA HRTKOVCE


     NOVI SAD, 06. maj - Za manje od 40 dana, 11. juna 2013. ističe rok za produženje Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava, poznatijeg kao Zakon o lustraciji. 
LSV
     Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira na produženju i momentalnoj primeni tog Zakona, jer će se, u suprotnom, izvući svi oni koji su tukli, ubijali, proganjali, hapsili, prisilno mobilisali, sejali mržnju i proterivali. 

     Na današnji dan, pre 21 godinu u mestu Hrtkovci, u Sremu je počelo proterivanje hrvatskog stanovništva.

     Izuzev Šešelja, koji čeka suđenje u Haškom tribunalu, niko drugi od inspiratora i učesnika nije odgovarao za sve što se događalo najpre u Hrtkovcima, a zatim i još nekolicini mesta u Sremu.

     Za to neko mora da odgovara.

     Ako lustracija izostane, ti krivci će ostati nekažnjeni, a kuda to vodi, najbolje se videlo novembra prošle godine kada su "navijači" uznemiravali lokalnog katoličkog sveštenika. Upravo tako je počelo sve što se dešavalo u Hrtkovcima 6. maja 1992.godine.

     Podsećamo da smo još 2010. godine dostavili Narodnoj skupštini Republike Srbije predlog za izmenu Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava kojim bi se njegovo važenje sa 10 produžilo na 20 godina, ali je za njega i tada nedostajalo političke volje, kao što uporno čitavu deceniju nema političke volje da se on i primeni. 

     Lustracija je važan činilac u borbi protiv korupcije, borbi za nezavisno sudstvo, borbi protiv svakog nasilja i uopšte, borbi za bolje društvo.

     Lustracija odgovorne ne bi oterala u zatvor, ali bi ih imenovala i onemogućila da se bar neko vreme nalaze na političkim ili drugim funkcijama u vlasti, pravosuđu, i medijima. 

     Ujedno, lustracija bi onemogućila i da se ponove takve strahote i sramote, kao što je bila ova u Hrtkovcima.
Predsednik poslaničke grupe LSV 
u Narodnoj skupštini Republike Srbije
Bojan Kostreš 

Нема коментара:

Постави коментар