четвртак, 9. мај 2013.

ZBOG ČEGA SE SRBIJA NE PONOSI SVOJOM ANTIFAŠISTIČKOM PROŠLOŠĆU?


     ZRENJANIN – Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Zrenjanina Predrag Perkić, podsetio je na današnjoj konferenciji za novinare na važnost 9. maja u istoriji srpske borbe protiv fašizma. 
LSV
     Kako je naveo, tog dana 1945. godine, sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg Rajha potpisao feldmaršal Vilhelm Kajtel. 

     – Od tog trenutka, pa do danas, savremena Evropa funkcioniše utemeljena na vrednosti i tekovinama antifašizma – istakao je Perkić i dodao da je za ove prostore veoma značajna činjenica da je antifašistička borba u Drugom svetskom ratu jedna od najsjajnijih stranica istorije južnoslovenskih naroda. 

     – Stoga izgleda u najmanju ruku neobično što se Srbija sa punim pravom ne ponosi svojim učešćem u antifašističkom pokretu oslobođenja u Drugom svetskom ratu. Mi, u Ligi socijaldemokrata Vojvodine, izražavamo nadu da aktuelna vlast svoju političku volju za modernizacijom društva ne temelji na sitnoj političkoj kalkulaciji, već na iskrenoj želji i potrebi ovog društva za modernizacijom – rekao je Perkić i naglasio da će iskrenost vlasti zavisiti i od toga kakav će odnos ona imati prema tekovinama antifašizma. 

     – To će se videti po spremnosti za sprovođenjem nove kulturne i obrazovne politike, a pre svega stvaranjem političke klime u kojoj će antifašističke vrednosti biti promovisane iskreno i otvoreno – zaključio je Perkić. 
(BILSV, 07. 05. 2013.)

Нема коментара:

Постави коментар