четвртак, 15. новембар 2012.

PREMINUO TODOR GAJINOV


Danas je u Novom Sadu preminuo Todor Gajinov, poslednji predsednik Ustavnog suda Vojvodine (USV) i član Političkog saveta LSV.

Telegram saučešća porodici Gajinov u ime Lige socijaldemokrata Vojvodine uputio je predsednik LSV Nenad Čanak.
Todor Gajinov
- Čika Toša bio je veliki čovek i veliki prijatelj. Čovek koji je puno toga uradio za Vojvodinu, bio je i biće značajan deo njene istorije. Primite moje najdublje saučešće i saučešće svih generacija ligašica  i ligaša koji će ga se zauvek sećati – poručio je Čanak.

Todor Gajinov je rođen je 1937. godine u Kulpinu, a gimnaziju je završio u Bačkom Petrovcu. 

Na Pravnom  fakultetu u Beogradu diplomirao je 1959. Godine, a zatim položio I pravosudni ispit. 

Radio je kao sudija Sreskog suda u Žablju, Okružnog privrednog suda u Novom Sadu, Vrhovnog suda Vojvodine i bio predsednik Okružnog privrednog suda u Novom Sadu. 

Takođe, bio je pokrajinski sekretar za zakonodavstvo, potpredsednik Izvršnog veća AP Vojvodine, predsednik Verske komisije AP Vojvodine i član Savezne verske komisije. 

Od 1978 do 1987. godine u Komisiji za polaganje pravosudnih ispita ispitivao Ustavno pravo. Po pozivu, van zvanja nastavnika univerziteta, držao je predavanja iz pravnog normiranja na pravnim fakultetima u Novom Sadu i Zagrebu. 

U vreme političkih progona autonomaša podneo je ostavku na funkciju predsednika Ustavnog suda Vojvodine. 

Odlikovan je Ordenom zasluga za narod 1975. godine, Plaketom opštenarodne odbrane 1982. godine i Plaketom bezbednosti SFRJ 1986. godine. 

Iz penzije je radio sa polovinom radnog vremena kao savetnik predsednika Skupštine AP Vojvodine do 2010. godine 
(BILSV, 14.11.2012)

Нема коментара:

Постави коментар