понедељак, 18. март 2013.

KOLIKO JE BILO ZLOUPOTREBA SA SUBVENCIJAMA U POLJOPRIVREDI?


     NOVI SAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Olena Papuga zatražila je od ministra poljoprivrede Gorana Kneževića odgovor kako će posavetovati poljoprivrednike, supružnike, koji imaju registrovana dva gazdinstva da urade obnovu registracije.
LSV
     Kako je navela u svom poslaničkom pitanju, zakonom je predviđeno da se registracija, odnosno obnova registracije uradi od 25. februara do 31. marta.

     - Po novim pravilima supružnici ne mogu imati dva odvojena poljoprivredna gazdinstva, pa najavljuju masovne razvode brakova da bi uspeli da prebrode kredite i zemlju koju su uzeli u arendu. Ova mera je doneta ad hoc. Zašto nije ostavljen period od godinu-dve dana da se ljudi priviknu na nove uslove? Pitam ministra, šta on savetuje poljoprivrednicima da rade u ovakvoj situaciji – istakla je Papuga.

     Ona je zatražila od Kneževića i informaciju koliko je prijava dobilo Ministarstvo poljoprivrede zbog zloupotreba sa dobijanjem subvencija. Naime, kako je rekla, veliki poljoprivrednici i zadruge, koje obrađuju po 300 hektara zemljišta registruju zakupljenu zemlju ili deo svoje zemlje na radnike i primoravaju ih da uzimaju subvencije, koje kasnije daju tim zadrugama.

     - Od kako Vojvodina nema nadležnost u poljoprivrednoj inspekciji, ne može da registruje ovakve zloupotrebe, pa tražim od Ministarstva poljoprivrede, koje je nadležno nad ovom inspekcijom, da kaže koliko je dobilo prijava za zloupotrebe oko subvencija – istakla je Olena Papuga.
(BILSV, 14.03.2013)

Нема коментара:

Постави коментар