понедељак, 18. март 2013.

SRBIJA DA POŠALJE PORUKU DA SE ZLOČIN NE ISPLATI

     NOVI SAD – Lustracija je veoma važan postupak u procesu suočavanja sa prošlošću, koji Srbija mora da prođe. Ako to ne uradimo, poslaćemo poruku pokolenjima koja dolaze da se zločin isplati i da za njih niko neće biti kažnjen. 

LSV
     Na taj način mogu da nam se ponove sve one stvari koje su se ponavljale devedesetih godina – politička ubistva, hiperinflacija, batinanje ljudi na ulici, mobilizacija i sve ono po čemu su, na žalost, te godine bile poznate – istakao je danas zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik poslaničke grupe LSV u Skupštini Srbije Bojan Kostreš.

     Nije kasno za lustraciju

     On je ukazao i da nije kasno da se sada sprovede lustracija. Kako je rekao, Srbija mora vrlo jasno poslati preciznu poruku da se zločin ne isplati, da se takvo ponašanje ne toleriše i da na taj način Srbija hoće da postane deo civilizovane evropske porodice i društva. 

     - Mislim da je najbojli način da se usvajanjem ovog zakona to dovede u nivo institucija i da na taj način mi sprečimo bilo kakvo individualno prozivanje političkih neistomišljenika. Žao mi je što LSV u prošlom sazivu nije dobila podršku od Vlade koju je podržavala za ovaj zakon i praktično mi ulazimo u poslednjih 90 dana. Ako ništa ne uradimo, mislim da ćemo napraviti veliku grešku. Ne mogu se problemi gurati pod tepih, jer će nam se oni pre ili kasnije vratiti kao bumerang – ukazao je Kostreš i dodao da ne zna da li će u novoj Vladi Srbije biti političke volje da se produži važenje Zakona o lustraciji.

     Razgovor sa šefovima poslaničkih grupa, predsednikom, premijerom...

     Bojan Kostreš je naglasio da veruje da će ova Vlada biti toliko efikasna i brza, kao što je bila brza po nekim drugim pitanjima koja su morale da reše prethodne Vlade koje je LSV podržavala – u borbi protiv korupcije, evropskim integracijama i u rešavanju problema Kosova. 

     - Ova vlada je zaista uradila puno stvari u mnogo kraćem vremenu nego nekoliko prethodnih. To mi daje nadu da verujem da će vladajuća koalicija i ovaj naš Predlog zakona podržati. Ali, videćemo. Ja ću tražiti razgovor sa šefovima svih poslaničkih grupa, sa predsednikom parlamenta, predsednikom države, predsednikom Vlade, a videćemo šta će oni reći – istakao je predsednik poslaničke grupe LSV u Narodnoj skupštini. 

     Dodao je da je Liga, posle niza propalih dogovora, odnosno pokušaja da se postigne dogovor, to stavila na dnevni red i nije dobila većinu u parlamentu. 

     - Verujem da je tada DS kao većinski partner, mogla da izvrši pritisak na koalicione partnere iz SPS koji za to nisu glasali i da zakon bude usvojen. Zašto to nije bilo urađeno, morate njih pitati, ali ja verujem da su možda u tom momentu mislili da postoje neki drugi prioriteti koji su važniji. Nije mi jasna ni činjenica da su izvršili veliko pomirenje sa socijalistima i time im oprali biografije, pa sada imamo ovo što imamo. Mi sa DS delimo isti sistem vrednosti, ali očigledno ne mislimo da se do njega može doći istim putem – ukazao je Kostreš.

     Institucije da odluče ko će biti lustriran

     Zamenik predsednika LSV je istakao da je važno da zakon bude usvojen, da se formira Komisija za lustraciju, istakavši da se iskreno nada da će tako biti, a da će se institucije koje će biti formirane po zakonu odlučivati o tome ko treba da bude lustriran. Kostreš je naglasio da je oglas o isteku važenja Zakona o lustraciji, koji je Liga objavila u petak i subotu u nekoliko novina, dat da bi bila skrenuta pažnja javnosti, partnerima Lige i političkim neistomišljenicima da je ostalo malo vremena da se nešto promeni.

     - Bojimo se da od velikih dnevnih tema i problema koji se javljaju mi zaboravljamo suštinske stvari. Naše društvo se mora reformisati iznutra, mora osuditi greške iz prošlosti, pojedinci koji su činili te greške moraju biti kažnjeni u skladu sa zakonom. Srbija mora usvojiti taj zakon ili ćemo konstatovati da političari, poslanici, političke stranke, građani u Srbiji nisu spremi da se suoče sa prošlošću, a da su spremni da kažu da su devedesete bile OK i da idemo dalje. To za nas u LSV nije prihvatljivo – zaključio je Bojan Kostreš.
(BILSV, 18.03.2013)

Нема коментара:

Постави коментар