петак, 13. април 2012.

JOVANOVIĆ: NOVOM SADU DATI NA UPRAVLJANJE TVRĐAVU


     Predsednik Skupštine Novog Sada Aleksandar Jovanović izjavio je danas da gradske vlasti treba da uđu u pregovore sa Vojskom Srbije, kako bi Grad preuzeo upravljanje nad Petrovaradinskom tvrđavom.
     U delovima Petrovaradinske tvrđave još uvek se nalaze vojni objekti.


     Jovanović je rekao da se od vojske delovi Tvrđave mogu otkupiti ili vratiti Novom Sadu, kako bi se sačuvalo ovo "skriveno blago Novog Sada, na manje od jednog kilometra od centra grada". Prema njegovim rečima, deo utvrđenja koji se zove Vaserštat je malo poznat javnosti, jer je decenijama predstavljao vojni kompleks, ali istovremeno predstavlja i ogromno bogatstvo. "Srećom, Vaserštat je očuvan upravo zahvaljujući vojsci koja je čuvala ovaj kompleks. Tvrđava je naš najveći potencijal, najveće blago Novog Sada", kazao je Jovanović.


     Vaserštat, odnosno "vodeni grad", u istorijskom smislu predstavljao je odbrambenu instalaciju, veliki kompleks od 20 hektara koji je štitio gornju Tvrđavu. On predstavlja kompleksan sistem trorednih oštrougaonih masivnih bedema i fortifikacijskih objekata, tako da su vodeni šančevi za neprijatelja predstavljali prepreku.

Нема коментара:

Постави коментар