понедељак, 9. април 2012.

SEVERNA KOREJA PREDSTAVILA SVOJU NOVU RAKETU ZAPADNIM NOVINARIMA


     Severna Koreja je napravila potez koji mnogi nisu očekivali, dopustila je zapadnim novinarima da izbliza fotografišu balističku raketu koja bi ove nedelje, prema njihovim rečima, trebala u orbitu lansirati meteorološki satelit.
slika: Neočekivani potez - Sjeverna Koreja predstavila svoju novu raketu zapadnim novinarima
     Južna Koreja i Japan su u stanju pripravnosti zbog skorašnjeg lansiranja i već su najavili da će srušiti raketu ukoliko se previše približi njihovoj teritoriji, prenosi RT.
     Trodelna raketa Unha-3 biće lansirana negde u periodu između 12. i 16. ovog meseca sa lansirne rampe Sohae koja se nalazi u šumskom predelu zemlju negde oko 50 kilometara od granice sa Kinom. Prema prvim fotografijama, Unha-3 izgleda kao unapređena verzija rakete koju je lansirala Severna Koreja 2009. Ali, ovog puta raketa ima ukupan domet od preko 6,700 kilometara. Prethodna raketa, ona iz 2009., imala je domet od oko 3,800 kilometara. Nosivost je oko 1 tone, dovoljno za naučni satelit, ali i za nuklearnu bojevu glavu.
     Nova severnokorejska raketa mogla bi tehnički dobaciti američku obalu, Aljaska se nalazi na udaljenosti od 6,000 kilometara. Južna Koreja, Japan i SAD strahuju da raketa od 30 metara nema veze sa istraživanjem svemira, kako tvrdi službeni Pjongjang, već da se radi o dalekometnoj raketi čiji je cilj testiranje potencijalne nosivosti nuklearne bojne glave.
     Upravnik lansirne lokacije Sohae, Jang Mijong-jin, rekao je stranim novinarima - "vrhovni komandant Severne Koreje, Kim Jong-un, napravio je odvažan potez zbog koga je vama danas dopušteno da pogledati raketu iz ove blizine".
     Južna Koreja odlučila je da uloži žalbu u UN-u zbog najnovijeg lansiranja. Takođe su upozorili da će uništiti raketu ukoliko se previše približi Južnoj Koreji. Japan je takođe izdao naredbe da se presretne raketa ukoliko uđe na japansku teritoriju. SAD su osudile lansiranje rakete i tvrde da je time prekršena UN rezolucija 1874. Rusija je odbila poziv Pjongjanga da dođe i prisustvuje lansiranju rakete.


     Uprkos negativnog stava gotovo cele međunarodne zajednice, Severna Koreja je odlučila da ipak lansira raketu i da u budućnosti testirati još balističkih raketa, prenosi RT.
(RT | AFP)

Нема коментара:

Постави коментар