петак, 19. октобар 2012.

VOJVODINA ĆE IMATI NAJVEĆE ŠTETE AKO JE SRBIJA ODUSTALA OD EU


     BEOGRAD – Ukoliko je Srbija zaista odustala od evropskih integracija, AP Vojvodina će biti najveća žrtva toga, ocenila je danas portparolka i šefica poslaničkog kluba Lige socijaldemokrata Vojvodine u Narodnoj skupštini Republike Srbije Aleksandra Jerkov. 
Aleksandra Jerkov
     Gostujući u emisiji "1 na 1" na Radio-televiziji Vojvodine, Jerkova je ukazala na to da AP Vojvodina koristi preko 90 odsto sredstava koja dolaze iz Evropske unije, kao i da je značajan deo investicija iz EU došao upravo u AP Vojvodinu. 

     – AP Vojvodina je razvila čitav niz prekograničnih projekata sa regionima EU koji će time biti dovedeni u pitanje, a od kojih direktne koristi imaju građani – navela je ona.

     Ko je za EU, a ko protiv?

     Jerkova je upozorila da bi državni vrh morao jasno da pokaže da li je odustao od evropskih integracija, te da nisu dovoljne samo izjave u kojima se tvrdi da ne odustajemo od evropskog puta. Trebalo bi to pokazati delima, a jedan od načina je, kaže ona, i da se reši problem zbog kojeg se Srbiji preti ponovnim uvođenjem viza ili da se otklone sve prepreke koje sprečavaju Srbiju da dobije datum početka pregovora o ulasku u EU. 

     – Delo bi bilo to da više iz Beograda Briselu i Berlinu ne budu upućivane poruke kakve je premijer uputio pre svega nekoliko dana. Oni juče kažu: "ne odustajemo", Dačić opet danas da intervju u kom govori kako neće biti evropskih integracija ukoliko uslov bude Kosovo. Zaboravljajući da je prošli put, kada je Socijalistička partija Srbije imala premijera, a Tomislav Nikolić bio potpredsednik te vlade, to isto Kosovo i izgubljeno tako što su nas istom takvom retorikom uvukli u rat sa celim svetom – navela je Jerkova. Ona je podsetila i da je LSV prošli put podržala vladu u kojoj je bila Socijalistička partija Srbije upravo da bi se sprečilo da se napravi ovakva koalicija koja je sada na vlasti.

     – Legitiman je stav ne biti za Evropsku uniju, ali onda to treba reći. Verujem da mnogi građani, da su znali da ćemo mi svega dva i po meseca nakon formiranja vlade biti pred uvođenjem viza, ne bi glasali za ove stranke – navela je Aleksandra Jerkov dodajući da se plaši da Srbija opet ide u izolaciju u kakvoj je bila prošli put kada su isti akteri bili na vlasti. 

     Nepodnošljiv položaj AP Vojvodine

     Portparolka LSV je navela i da se AP Vojvodina danas nalazi u nepodnošljivom položaju jer je prilikom usvajanja Ustava propušteno da se njime reguliše veliki broj važnih pitanja poput nadležnosti pokrajine, već je to prepušteno dogovoru republičke i pokrajinske vlasti, zato što je Demokratska stranka bila na vlasti na oba nivoa. 

     – Tog momenta kada DS nije na vlasti u republici, taj dogovor postaje znatno teži, rekla bih čak i nemoguć, s obzirom na to koje stranke čine vlast na republičkom nivou. I zbog toga je izuzetno opasno što se mi i dalje dogovaramo oko nečega – ukazala je ona dodajući da za dogovor nema nikakvih garancija, a da privreda AP Vojvodine od njega direktno zavisi. Ideja Lige socijaldemokrata Vojvodine je, kaže, promena Ustava. 

     – Smatramo da bi Vlada AP Vojvodine morala da se vrati na onu čuvenu Platformu o ustavnom položaju APV, koju je potpisao i Bojan Pajtić, a koja zahteva da AP Vojvodina mora imati zakonodavnu, izvršnu, delimično sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu garantovane Ustavom. Kada to budemo imali, neće ni sedam posto biti problem, neće ni nadležnosti biti problem – istakla je Jerkova. Dodala je i da LSV ima spreman Predlog zakona o finansiranju APV, ali da do sada nije izlazila sa njim u javnost jer smatra da bi predlaganje tog zakona trebalo da bude posao Vlade AP Vojvodine.

– Nije suština vojvođanske autonomije da li će biti garantovano 6,9 ili 7,1 odsto budžeta, suština autonomije je da Vojvodina sama ima izvore da finansira ono što su potrebe njenih građana – navela je Jerkova. Komenarišući dogovor između premijera Republike Srbije i AP Vojvodine, Ivice Dačića i Bojana Pajtića, Aleksandra Jerkov je ukazala da bi Dačić na to pitanje trebalo da stavi tačku time što će dati AP Vojvodini autonomiju. 

– Tako što, recimo, Zakon o budžetskom sistemu neće umanjivati sedam odsto, tako što će prihvatiti promene Ustava koje će definisati nadležnosti AP Vojvodine – istakla je ona podsećajući da se LSV, i kada je u pitanju bio Statut APV, protivila da se o tome dogovara sa onima koji su ukinuli autonomiju Vojvodine, odnosno sa SPS-om. Dodaje da AP Vojvodina sama treba da definiše to pitanje. 

     Premijer da reaguje na rasizam

     Komentarišući rasistički ispad koji se desio na utakmici mladih fudbalskih reprezentacija Srbije i Engleske, u vezi kog se u međuvremenu oglasio i premijer Velike Britanije, Aleksandra Jerkov je podsetila da se ekstremizam takozvanih navijačkih grupa već neko vreme oteo kontroli. Pored najstrožijeg kažnjavanja svih koji su to učinili, neophodne su i hitne reakcije predsednika Republike i premijera. 

     – Izvanredno je što se Savo Milošević izvinio, ali to treba da učini i naš premijer i da pokaže da Srbija nije zemlja u kojoj će se rasistički ispadi tretirati kao neka glupost naše omladine – navela je ona. Kada je u pitanju dvanaesti napad na prostorije LSV u Pančevu, Jerkova je ukazala da ne postoje nikakve povratne informacije, niti se zna da li je policija ikada ikoga uhapsila. Kako je navela, LSV je verovatno meta napada onih koji ne mogu da se pomire sa činjenicom da LSV, kao stranka koja se zalaže za visok nivo autonomije Vojvodine, ima ozbiljnu podršku građana Pančeva. Ona je ocenila da je reč o grupacijama koje se otvoreno zalažu za apsolutno ukidanje autonomije Vojvodine, koju nazivaju antisrpskom tvorevinom.

     – Ne mislim na Dveri, mislim na reprezente te ideje. To nije ideja koju su Dveri ni plasirale, ni izmislile. Uostalom, Srpska radikalna stranka je kao deo svog programa navela to da AP Vojvodina ne treba da postoji. U krajnjem slučaju, predsednik republike, dok je bio u SRS, je bio jedan od glavnih zagovarača da AP Vojvodina ne treba da postoji – podsetila je ona. 

     Čanak pred sudom kao običan građanin

     Komentarišući incident u kojem je, pre dvadesetak dana učestvovao lider LSV Nenad Čanak, Jerkova je rekla da je reč o njegovoj ličnoj grešci, za koju se izvinio i za koju će, budući da je podneo ostavku na mesto narodnog poslanika, odgovarati kao običan građanin. Taj slučaj, kako je navela, ne bi trebalo da ima posledice po Ligu. 

     – Ne mislim da jedna kafanska tuča može da poništi 22 godine borbe za mir, protiv mržnje i rata i činjenicu da su, recimo, ligaši telima fizički štitili građane hrvatske nacionalnosti u Sremu. Mislim da to što je on uradio kao čin svoje nepromišljenosti, što je priznao i za šta će odgovarati na sudu, ne može da poljulja ni ugled ni kredibilitet Lige – navela je Aleksandra Jerkov. 
(BILSV, 17.10.2012.)

Нема коментара:

Постави коментар