уторак, 2. октобар 2012.

ZAŠTO TERET SUŠE PODNOSE SAMO PAORI?


     BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Olena Papuga zatražila je danas od ministra spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasima Ljajića, da otkrije čija je bila ideja da se donese uredba o zabrani izvoza soje, šećerne repe i suncokreta, a istovremeno dozvoli izvoz ulja i šećera. 
Olena Papuga
     – Zašto vojvođanski paor po ko zna koji put iznosi na svojim leđima teret suše i njene posledice? Ako nam bude preskup Fiat, da li će ministarstvo gospodina Ljajića zabraniti i njegov izvoz – upitala je Papuga. Takođe, interesovalo ju je i od kada se to ministarstvo bavi poljoprivredom. 

     – Poljoprivrednici su očito uzalud upozoravali da će u slučaju zabrane, samo velike agrarne kompanije biti na dobitku i da je država oslobodila ugovora o prodaji suncokreta i soje inostranim kupcima samo velike trgovce jer im uslovi sada ne odgovaraju – navela je ona. Dodaje da paore interesuje zašto se zabranjuje izvoz industrijskog bilja, s obzirom da građani ne jedu ni šećernu repu, ni soju, ni suncokret, dok izvoz ulja i šećera nije zabranjen. 

     – To je čista zarada prerađivača – zaključila je ona. Takođe, Papuga je od Ministarstva obrazovanja tražila da obelodani svoj stav po pitanju niskotiražnih udžbenika, kao i da li će oni biti štampani. Kako je upozorila, reč je o udžbenicima koji se štampaju na jezicima nacionalnih zajednica, ali i onih koji su primereni potrebama učenika sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, upozoravajući istovremeno da nedostaju udžbenici na rusinskom jeziku. 

     – Ove godine je za učenike u rusinskim školama planirano štampanje 34 udžbenika, a odštampano je svega devet, dok sedam čeka na štampu. Takođe, neće biti štampan ni udžbenik za predškolski pripremni program za decu koja sledeće godine idu u školu – navela je ona dodajući da je reč o vežbankama koje deca koriste prilikom učenja pisanja slova i koje nije moguće koristiti u više generacija. 
(BILSV, 27.09.2012.)

Нема коментара:

Постави коментар