недеља, 17. фебруар 2013.

OPET SE NE ZNA ŠTA DONOSI I KOLIKO KOŠTA SPORAZUM SA RUSIJOM


NOVI SAD – Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Olena Papuga ukazala je danas da je Srbija jedina zemlja u regionu koja je sa Gaspromom formirala zajedničko preduzeće za izgradnju Južnog toga po principu 49 prema 51 odsto, u korist Ruske Federacije. 
LSV
Ona je u toku rasprave o Predlogu zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i pribavljanja dokumentacije radi realizacije izgradnje gasovoda Južni tok istakla da se ni u jednom mediju nije moglo pročitati da se Srbija borila za neki drugačiji procenat, što je, najverovatnije, Rusija iskoristila.

- U Austriji, Sloveniji, Bugarskoj, Mađarskoj, Grčkoj, Italiji i Hrvatskoj taj odnos je, naravno, 50 : 50 odsto. Taj odnos 49 : 51 odsto se kod nas, verovatno, desio zbog tih naših bratskih odnosa prema Rusiji. Na to su eksperti više puta upozoravali, ali dogovor je napravljen da bude takav. Da li Srbija zbog tih nekih bratskih odnosa stvarno potpisuje razne kredite i sporazume na, možda, svoju vlastitu štetu – upitala je Papuga. 

Ona je naglasila da je LSV ponovo u nedoumici jer se ne zna kako će ovaj sporazum, ponovo sa Rusijom, izgledati i šta će doneti Srbiji, a prvenstveno Vojvodini. 

- Imamo negativno iskustvo koje je donela prodaja NIS-a. Znamo kako se otplatio NIS i za koliko novca je poklonjen Ruskoj Federaciji, tako da smo u velikoj nedoumici i prema ovom sporazumu koji se potpisuje i prema svim investicijama koje će biti unete u Republiku Srbiju u vezi Južnog toka. Pitanje je zašto se favorizuje samo jedna država pod takvim uslovima i zašto u poslednje vreme dolaze samo investicije iz Rusije – naglasila je poslanica LSV. 

Papuga je dodala i da je za četiri godine posle 24. decembra 2008. godine, kada je potpisan sporazum o kupoprodaji NIS-a i dokumenti o izgradnji gasovoda Južni tok i skladišta gasa u Banatskom dvoru, evidentno da Rusija ima i te kako razloga da bude zadovoljna poslom koji je napravila sa našom državom. 

- Svakako da je jako važno svako strateško partnerstvo sa Srbijom. Partnerstvo bi trebalo da se tiče produbljivanja i usavršavanja rusko-srpskih veza i nastavka zajedničkog rada na značajnim projektima saradnje, pre svega u energetici i investicijama. A kada u obzir uzmemo ranija iskustva u saradnji sa Rusijom, nameće se samo jedno pitanje – šta Srbija i Vojvodina treba da očekuju od najavljenih sporazuma i koliko će nas to koštati – upitala je Olena Papuga.
(BILSV, 12.02.2013)

Нема коментара:

Постави коментар