недеља, 17. фебруар 2013.

RASVETLITI SITUACIJU OKO RAZVOJNE BANKE VOJVODINE


NOVI SAD – Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine nisu učestvovali u glasanju o predlogu za poništavanje ranije donete odluke o dokapitalizovanju Razvojne banke Vojvodine emitovanjem obveznica u iznosu do 15 milijardi dinara. 
LSV
Kako je tokom rasprave istakao šef poslaničke grupe LSV u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški, za Ligu je sporno to što se opet donose odluke koje prati suviše otvorenih pitanja, a koja onemogućavaju da se donese racionalna odluka.  

– Dobili smo dosta snažne argumente kada smo donosili odluku o dokapitalizaciji banke, odnosno kada smo izglasali da ćemo izdati obveznice za 15 milijardi dinara i na taj način postaviti banku na noge. Sa druge strane, nismo dobili podjednako snažnu argumentaciju zašto je potrebno da od toga odustanemo i napustimo svoj interes – objasnio je Bogaroški.

Treba nam razvojna banka

On je ponovio da Liga smatra da se prelako odustalo od Razvojne banke Vojvodine. 

– Pre svega pričam o banci kao principu, o ideji da AP Vojvodina mora da ima svoju banku i da putem takve jedne banke može da pomogne svoj razvoj, a samim tim i životni standard građanki i građana – ukazao je Bogaroški. Upozorio je da razvojni fond ne može biti adekvatna zamena za banku, pre svega jer već u samom startu neće imati dovoljno obrtnih sredstava, pošto raspolaže samo sa 10 miliona dinara, a da tek treba videti da li su potraživanja koja budu prebačena, naplativa ili ne.

– Sve i da jesu naplativa, ta potraživanja će se naplatiti u roku od tri do pet godina. Znači, realno je očekivati da u ovoj godini, verovatno i u sledećoj, efekti rada tog fonda neće biti ni blizu onakvi kakvi su potrebni AP Vojvodini, njenoj privredi i njenim građanima – rekao je Bogaroški. Šef poslaničke grupe LSV je ukazao i na to da je rad banke bolje normiran, regulisan i pod većom kontrolom nego što je to rad bilo kojeg fonda, zbog čega njegovi efekti nikako ne mogu da se mere sa efektima dobro vođene banke.

Izostala skupštinska rasprava

Bogaroški ne spori da je RBV bila opterećena problemima i da joj se mnogo toga moglo zameriti, ali da je LSV i ranije upozoravala da Skupština AP Vojvodine nije upoznata sa egzaktnim podacima njenog poslovanja. 

– Nismo imali uvid o tome šta je problem sa bankom osim nekoliko konstatacija da je dobar deo potraživanja nenaplativ, da adekvatnost kapitala nije dobra. Nismo videli bilanse stanja i uspeha, nismo videli kakvi su to plasmani, kome su upućeni i šta je to što je Narodna banka Srbije našla od nepravilnosti u radu banke. Da li je nepravilnosti uopšte bilo, da li su problemi nasleđeni iz Metals banke ili su problemi novostvoreni – naveo je on. Dodao je da je rasprava o tome u pokrajinskom parlamentu morala da prethodi potpisivanju sporazuma između Vlade AP Vojvodine i Vlade Republike Srbije, kao i donošenju svih onih odluka koje su usledile, pa i današnje.

– To će se morati naći na dnevnom redu ove skupštine i mislim da je to trebalo da se desi odmah u startu, jer bi tada mogli da se kvalitetnije odredimo po ovom pitanju – zaključio je Bogaroški. Podsetio je i da je do sada u priču oko Razvojne banke Vojvodine uloženo oko 12 milijardi, a da treba da se uloži još sedam milijardi dinara da bi se ona konačno pripremila za preuzimanje od strane neke od privatnih banaka.
(BILSV, 14.02.2013.)

Нема коментара:

Постави коментар