уторак, 19. фебруар 2013.

RAFAEL KOREA OSVOJIO JOŠ JEDAN MANDAT NA ČELU EKVADORA VEĆ U PRVOM KRUGU SA PREDNOŠĆU OD PREKO 30%


Ekvadorski predsednik Rafael Korea (49) sa lakoćom je osvojio još jedan četvorogodišnji mandat na predsedničkim izborima koji su se održali u Ekvadoru. Osvojio je čak 30% više glasova od svog prvog rivala i okončao dilemu po pitanju ko će voditi zemlju već u prvom krugu.
Prvi rezultati pokazuju kako je Korea osvojio 57% glasova. Njegov najbliži protivnik, Giljermo Laso, dobio je 24%. Ekvadorski biznismen i predstavnik ekonomsko liberalne stranke "Stvaranje prilika", Giljermo Laso, priznao je bez dileme poraz: "Prepoznajem trijumf predsednika Koree". Predstavnik populističke konzervativne stranke PSP, Lusio Gutieres, osvojio je 5.8%.

Korea je uspostavio političku stabilnost nekarakterističnu za ovu državu, koja ima 14,6 miliona stanovnika i čija se privreda uglavnom bazira na izvozu nafte.
Rafael Korea ponovo predsednik Ekvadora
Pre stupanja Koree na dužnost u prvom mandatu, 2007. godine, Ekvador je u jednoj deceniji promenio sedam predsednika.

Pobeda za Ekvador i celu Latinsku Ameriku

Pobeda Koree važan je korak za socijalističku reformu Ekvadora, ali i cele južnoameričke levice. Dok se predsednik Venezuele, Ugo Čaves, nalazi na oporavku u Havani, Rafael Korea je ustvari "čovek broj 1" latinskoameričkog otpora i to je već duže vremena poznato. Sve američke prognoze u slučaju mogućeg Čavesovog odstupanja slažu se da bi predsednik Korea postao njihov glavni "trn u oku". Povodom njegovog aktuelnog reizbora, Reuters ga naziva "najglasnijim kritičarem Vašingtona, sada kada je Čaves odsutan".

"Niko neće zaustaviti ovu revoluciju, mi pravimo istoriju. Mi smo ovde da bismo služili vama - narodu koji zaslužuje pravo da bude slobodan", rekao je Korea objavljujući pobedu sa balkona predsedničke palate u Kitu, ispred koje se okupila masa sveta. "Ovo nije pobeda samo za Ekvador, ovo je pobeda za našu veliku domovinu - Latinsku Ameriku", poručio je okupljenima Rafael Korea. "Bićemo prisutni gde god možemo biti korisni, gde god možemo služiti našim građanima i latinoameričkoj braći", poručio je ekvadorski predsednik.
slika: Revolucija u 10 točaka Rafaela Corree
Od novog mandata očekuju se dodatni koraci prema demokratskoj reformi socijalističke revolucije. Korea je već najavio zemljišnu reformu, tj. zemlja koja se ne obrađuje biće dodeljena siromašnima. To je izuzetno važan korak i uz ovoliku podršku biračkog tela, ovu reformu trebao bi sprovesti što brže i pored kritika privatnih medija koje će sigurno biti glasne kao i do sada.

U isto vreme Korea će nastojati, po uzoru na širu implementaciju "demokratskog socijalizma" u Južnoj Americi, da balansira između važnih socijalističkih reformi i činjenice da Ekvador i dalje mora uspešno voditi ekonomiju na otvorenom tržištu. Takav stav uvek će imati kritičare, ali Korea potrebu za izvozom i stranim kapitalom sažima u sledećoj rečenici: "Ne možemo biti prosjaci koji sede na vreći zlata". A kada je reč o zlatu, Ekvador ga ima mnogo, kao i bakra, ali i nafte i drugih resursa.
izvor(i): Bloomberg | Reuters

Нема коментара:

Постави коментар