недеља, 2. септембар 2012.

ROBERT MUGABE NA SAMITU NESVRSTANIH: "NJIHOVE PRIČE O LJUDSKIM PRAVIMA I DEMOKRATIJI SU JEDNA VELIKA LAŽ, ZAPADNJACI SAMO HOĆE RESURSE"


     Mnogi državnici i predstavnici uz gostovanje na samitu Pokreta Nesvrstanih takođe su se sastali i sa vođom Iranske Revolucije, Ajatolahom Sejed Ali Kameneijem, među njima i dugogodišnji predsednik Republike Zimbabve, Robert Mugabe. Za vreme sastanka sa Kameneijem, Mugabe je žestoko kritikovao aktuelno uplitanje zapadnih sila na prostor Bliskog istoka. "Njihove priče o ljudskim pravima, zakonima i demokratiji su jedna velika laž - postupci SAD-a, Britanije i Francuske pokazuju njihove dvostruke standarde oko razvoja događaja na Bliskom istoku i otkrivaju da su Zapadnjaci zainteresovani samo za pridobijanje naftnih resursa".
     Predsednik Mugabe je takođe istakao da pristup Zapada prema Siriji otkriva zaveru čiji je cilj potkopati Iran. Optužbe zapadnih sila da Iran želi da stvori nuklearno oružje nazvao je "smešnim", na šta se nadovezao Ajatolah Kamenei i istakao da prava moć jedne zemlje leži u njenom nacionalnom karakteru, progresu na poljima naučne i socijalne sfere, a ne u nuklearnom oružju. Štaviše, za vreme govora na samitu, Kamenei je istakao da je svaka upotreba oružja za masovno uništenje "neoprostivi greh".

     Za vreme trajanja samita, delegacija Republike Zimbabve zatražila je od drugih članica Pokreta Nesvrstanih da se založe sa ciljem ukidanja sankcija prema vodstvu Zimbabvea koje su nametnute od strane EU i SAD-a, prenosi VOA Zimbabwe.

Нема коментара:

Постави коментар