понедељак, 14. јануар 2013.

BERLUSKONI: "U LIBIJI NIJE BILO REVOLUCIJE, NAROD JE VOLEO GADAFIJA, FRANCUSKA JE PREVARILA MEĐUNARODNU ZAJEDNICU I IZNUDILA DOZVOLU ZA AGRESIJU"


     Bivši italijanski premijer, Silvio Berluskoni, je u sklopu predizborne kampanje gostovao kod popularnog tv voditelja Mikelea Santora, gde mu je pitanja postavljao Marko Travaljo, poznati italijanski novinar.
     Berluskoni je u svom stilu, praveći od svog obraćanja javnosti cirkus, odgovarao na neugodna pitanja o povezanosti a mafijom, katastrofalnoj po Italijane reformi zdravstva, ulozi Marija Drađia u italijanskoj krizi, i drugim temama.

     Marko Travaljo ga je celo vreme pokušavao isprovocirati, što mu je na trenutak i pošlo za rukom. U direktnom TV prenosu, koga je prema proceni gledanosti, pratilo rekordnih 9 miliona gledalaca, Silvio Berluskoni je za napad na Libiju i ubistvo pukovnika Gadafija direktno optužio bivšeg francuskog predsednika Nikolasa Sarkozija. 

     O Berluskoniju možemo misliti šta hoćemo, i većina od toga će biti istina, ali da nije bio upućen u tajne u samom vrhu Evropske Unije i NATO saveza, prosto nije moguće.

     Njegove teške optužbe treba shvatiti više nego ozbiljno, budući da je bivši premijer Italije veliki prijatelj ruskog predsednika Putina, a bio je i u izuzetno dobrim odnosima sa svrgnutim i ubijenim libijskim liderom. U samom početku se oštro suprotstavljao intervenciji u Libiji, ali kako je Italija već tada bila u teškoj ekonomskoj krizi, nije bila uticajna u krugovima koji su donosili odluke.

     Voditelj emisije je od bivšeg premijera zatražio da obrazloži ulogu Italije u intervenciji u Libiji, budući da se 'radilo o agresiji na jednu suverenu zemlju u kojoj je učestvovala Italija'.

     Berluskoni je šokirao italijansku, a i međunarodnu javnost svojim odgovorom. Do sada su o tom scenariju uglavnom pisali internetski portali i nezavisni mediji. Ovo je prvi put da se ovako nešto čuje iz usta bivšeg premijera jedne od najuticajnijih zemalja Evropske Unije (barem do izbijanja krize 2008.)

     U Libiji se nije dogodilo nikakvo proleće, Sarkozi je prevario međunarodnu zajednicu i dobio dozvolu za agresiju, tvrdi Berlusconi

     Berluskoni je izjavio: "U Libiji se nije dogodilo nikakvo proleće, nije bilo revolucije, ljudi u toj zemlji su voleli Gadafija. Možda i nije bilo slobode u onom smislu kako je zamišljamo u Evropi, ali su u Libiji hleb i krov nad glavom bili besplatni. Odluku o vojnoj intervenciji je donela francuska vlada. Francuzi su prikazali događaje u Bengaziju kao revoluciju kako bi imali opravdanje za intervenciju. Sarkozi je bio ljut na mene kada sam otišao u Tripoli u posetu Gadafiju. Video je mnoštvo plakata, dimenzija 30x15 metara na kojima smo Gadafi i ja prikazani zajedno. Sarkozi je tada rekao svojim saradnicima da smo mu Italija i ja oteli libijski gas i naftu".
     "Sarkozi je izdao zapovest francuskom ratnom vazduhoplovstvu da se bombarduje Libija, pre nego što je donesena zajednička odluka u sedištu NATO saveza. Bengazi su Francuzi takođe bombardovali na svoju ruku. Francuska vlada je prevarila međunarodnu zajednicu i iznudila dozvolu za agresiju na Libiju", dodao je bivši italijanski premijer.

     Berluskoni je na primedbu novinara Travalja 'kako je Italija i pored njegove izjave da Italija neće ispaliti jedan metak na Libiju, ipak učestvovala u agresiji na Libiju', odgovorio 'da to nije bilo moguće izbeći, ali je Italija ipak učestvovala u akcijama sa ciljanim napadima'. 

     Izjave bivšeg italijanskog premijera potvrđuju izveštaje bezbednosnih službi, objavljenih proteklih meseci. U jednom od njih piše da su upravo francuske bezbednosne službe ubile predsednika Gadafija.
(izvor: www.tg1.rai.it | www.cinezapping.com)

Нема коментара:

Постави коментар