петак, 4. јануар 2013.

CODEX ALIMENTARIUS: KONTROLA BEZBEDNOSTI HRANE ILI PLAN DEPOPULACIJE?

     Zamislite svet bez vitamina i minerala. Svet, u kome je proizvodnja i prodaja prirodnih lekova kažnjivo delo. Trgovine, pune genetski modifikovanih proizvoda bez oznake GMO. Domaće životinje, koje moraju biti tretirane sa genetski modifikovanim hormonima rasta sa dodatkom antibiotika. Hranu, koja da bi dospela na police trgovina, mora biti podvrgnuta zračenju i lišena je velikog procenta hranjivih materija.
     Codex Alimentarius je organizacija, osnovana pre 40-ak godina od strane Svetske Zdravstvene Organizacije (WHO) i Organizacije za Hranu i Poljoprivredu (FAO) pod pokroviteljstvom UN. Codex je bio osnovan sa dobrom svrhom zaštite potrošača i kontrole bezbednosti hrane. Pod svojim krilom Codex ima više od 20 državnih komisija, koje rade na tome da definišu standarde i smernice, koje na međunarodnom nivou kontrolišu proizvodnju i bezbednost hrane. Još jedan njen cilj je rešavanje problema povezanih sa genetski modifikovanom hranom i biotehnologijom. Sam Codex je skup od oko 4.000 normi koje se koriste u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.
     Na žalost, tokom vremena organizacija je pala pod uticaj velikih farmaceutskih i poljoprivrednih korporacija i proizvođača genetski modifikovane hrane. Umesto toga, da štiti interese potrošača, danas Codex Alimentarius predstavlja interese ogromnih korporacija, poput Monsanto korporacije.
     Codex Alimentrius nije zdravstvena komisija, nego komisija za trgovinu. Prioritet Codexa je ostvarivanje interesa velikih kompanija za proizvodnju hrane i lekova, a ne dobrobit i zdravlje potrošača.





Нема коментара:

Постави коментар