четвртак, 4. април 2013.

NIKOL GRAHAM OSTALA UZ SVOG KONJA I POSLE TRI SATA BORBE SA ŽIVIM PESKOM


     Mlada mama Nikol Graham, ljubitelj i vlasnik konja, krenula je na popodnevno jahanje sa svojom ćerkom Paris po plaži blizu Melburna u Australiji.

     Nikol Graham nije mogla ni slutiti kakva će ih sudbina zadesiti. Prvo se njena kćerka sa svojim manjim konjem našla u dobokom blatu, odnosno živom pesku, pa je požurila da im pomogne da se domognu čvrstog tla. Zatim je videla da se i njen omiljeni konj, 18-godišnji Astro, zaglibio toliko duboko da nije mogao da se pomeri.

     Majka je prvo izvukla ćerku i njenog konja na čvrsto tlo, a onda je počela da izvlači svog 18 godina starog konja Astroa.


     Pokušaji da pomogne Astrou bili su bezuspešni, a jedina posledica bila je da je i sama sve više tonula u blato. Znala je da uskoro dolazi plima koja bi zapečatila Astrovu sudbinu, ali i njenu, ukoliko bi se još dublje zaglibila.

     - Potonuli smo u trenutku. Blato je bilo svuda oko nas, a svaki put kada bih se pomerila, uvuklo bi nas nazad. Jednostavno nije htelo da nas pusti - priča Nikol.

     Pokušavajući da spase svog mezimca Nikol je i sama sve dublje tonula u živi pesak. Sva iscrpljena i oblepljena blatom žena se borila sa vremenom dok je plima nadolazila, a voda konju ostavljala sve manje prostora za disanje. Ogromna životinja je sve više tonula, a žena je ležala pored njega i držala mu glavu. 


     Paris je otrčala da pozove pomoć, a Nikol je neustrašivo ostala uz Astroa, grčevito mu držeći vrat iznad blata, plašeći se da pomoć neće stići pre nadolazeće plime. Posle "tri užasavajuća sata", kako ona opisuje iskustvo, stigli su spasioci.

     - Bilo je užasno. Srce mi se cepalo dok sam gledala svog iscrpljenog konja kako se bori - kaže Nikol.

     Spasioci su koristili sajle i čekrk kako bi pomogli Astrou, ali uzalud. Uznemireni konj se ritao i pogoršavao svoj ionako težak položaj, a plima je bila sve bliža. Zbog toga su veterinari morali da mu ubrizgaju jake sedative, a pomak je napravljen tek kad je došao traktor lokalnog farmera. Astro je izvučen nekoliko minuta pre nego što bi do njega došla voda.

     Pošto je u nekoliko trenutaka bilo neizvesno da li će i traktor uspeti, iznad plaže je kružio spasilački helikopter kao poslednja nada da se životinja spase. Veterinari su Astroa morali da privremeno uspavaju kako bi prestao da pruža otpor blatu, i tako samo tone, dok ga traktor izvlači. 

     Veterinarka Stejsi Saliven, koja je omamila konja, kaže da je uloga vlasnice Nikol Graham u spasavanju bila ključna.

     - Konji ne znaju da se izvuku iz ovakvih situacija. Bez pomoći vlasnice šanse da preživi bile bi minimalne - rekla je Salivenova.

     Posle tri strašna sata borbe spasioci su uspeli da izvuku Astru i hrabru ženu iz prirodne zamke.

     Pošto su spaseni Grahamova je rekla da joj se srce cepalo dok je gledala konja kako tone sve dublje i bori se da održi glavu iznad površine kako bi došao do vazduha. 

     "Upali smo u blato i išli smo samo na dole. Blato je bilo svuda i svaki put kada bih pokušala da se pomerim ono bi me povuklo na dole. Nije nas puštalo", rekla je Nikol kada se našla na čvrstom tlu. 

     "Bila je to trka sa plimom, koju smo na svu sreću dobili", rekao je član spasilačkog tima. Prema njegovim rečima većina konja koja se nađe u ovakvoj situaciji ne uspe da se izvuče, a ovaj svoj život može da zahvali isključivo vlasnici koja je rizikovala život kako bi ga spasila.






















Нема коментара:

Постави коментар