четвртак, 4. април 2013.

SVETSKI DAN NAPUŠTENIH ŽIVOTINJA 4. APRIL


     Procenjuje se da 75% ukupne svetske populacije pasa i mačaka nema dom. Odgovorno vlasništvo koje podrazumeva obavezno obeležavanje pasa i mačaka mikročipom i sprečavanje razmnožavanja neželjenih potomaka osnov su rešenja problema napuštenih životinja.

     U Srbiji postoji dobar zakonski okvir za konačno rešenje problema, ali se propisi u ovoj oblasti gotovo i ne primenjuju. Nama kao organizaciji civilnog društva u oblasti zaštite životinja nije jasno zašto u Srbiji ne postoji politička volja da se reši jedan rešiv problem koji je zajednički svim lokalnim samoupravama. 

     U gradovima i opštinama u kojima se uopšte sprovode programi kontrole i smanjenja brojnosti napuštenih pasa i mačaka propisani Zakonom o dobrobiti životinja rezultati su slabi i građani su opravdano nezadovoljni, s obzirom da se u kontinuirano rešavanje ovog problema bez konačnog rešenja ulažu ogromna sredstva.

     Pozivamo građane da zahtevaju od lokalnih vlasti da preuzmu odgovornost za problem napuštenih životinja, a od države da pokrene ozbiljnu kampanju podsticanja odgovornog vlasništva i kažnjavanja neodgovornih građana koji napuštaju svoje kućne ljubimce i izbacuju ih na ulicu.

     Molimo vas da baš na Svetski dan napuštenih životinja posetite lokalno prihvatilište i usvojite psa mešanca ili domaću mačku i time pomognete da se smanji broj napuštenih životinja u vašoj lokalnoj zajednici. 
Svetski dan napuštenih životinja 4. april
     Napomena: Pored Međunarodnog dana životinja beskućnika koji se obeležava treće subote u avgustu mesecu, postoji i nezvanični Dan napuštenih životinja koji se obeležava 4. aprila. Ideja da se još jedan dan u godini obeležava u cilju podizanja svesti o patnji napuštenih životinja potekla je od holandskih aktivista.
Ljudi za životinje, udruženje za zaštitu životinja i životne sredine

Нема коментара:

Постави коментар