среда, 25. мај 2011.

VOJVOĐANI ZASLUŽUJU BOLJE!


     Izvaditi ruke iz vojvođanskog novčanika

    BAČKA TOPOLA – U prostorijama Opštinske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine Bačka Topola u sredu je održana konferencija za medije "Vojvodina zaslužuje bolje!". Na konferenciji su govorili Radovan Radovanović, narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i Karolj Vekonj predsednik Opštinske organizacije Lige socijaldemokrata Vojvodine Bačka Topola. Upoređujući ekonomske pokazatelje iz "zlatnog doba" vojvođanske autonomije koja je trajala do kraja 80-ih godina prošlog veka, i ovih današnjih, Radovanović je ukazao na razloge propasti vojvođanske privrede, infrastrukture i standarda njenih građana. 


     – Činjenica da je neko duboko zavukao ruku u vojvođanski novčanik i gospodari našim novcima, ne da doprinosi nego je već rezultirala propašću Vojvodine. Nije mi jasno zašto građani Autonomne pokrajine Vojvodine znajući za sve ove činjenice i dalje glasaju za opcije koje intenzivno rade na našem daljem siromašenju - rekao je Radovanović. On je citirao Bačkotopolsku hroniku, lokalne novine od 16. maja 1986. godine, u kojima se jasno vidi da su građani opštine Bačka Topola za mesec dana te godine dobili više nego u ovih poslednjih 10 godina. Naglasio je da, ako se centralizam, koji je na sceni kod nas, ukomponuje sa nesposobnom lokalnom samoupravom onda se dobije propast opštine, kao što je Bačka Topola, koja je po svim ekonomskim parametrima bila primer u Vojvodini.

     Karolj Vekonj je ukazao na katastrofalne posledice "Jogurt revolucije" u Vojvodini, koja je od regiona, koji je bio među boljim mestima za živeti i raditi u Evropi, postala kraj iz koga se masovno iseljavaju najbolji i najobrazovaniji. 

     – Uveren sam da su program Lige socijademokrata Vojvodine i ljudi koje naša stranka ima u svojim redovima garant da će Vojvodina povratiti svoju punu autonomiju, prvenstveno donošenjem Zakona o povraćaju imovine i izvornih prihoda Vojvodini i lokalnim samoupravama – rekao je Vekonj. On je dodao da je Opštinska organizacija Lige socijaldemokrata Vojvodine Bačka Topola spremna i sposobna da preuzme odgovornost za vođenje lokalne samouprave u cilju stvaranja bolje budućnosti svojim sugrađanima.

(BILSV, 03.02.2011.)

     Autonomija dobija smisao usvajanjem Zakona o imovini i prihodima

     PANČEVO – Liga socijaldemokrata Vojvodine insistira na usvajanju zakona o imovini Vojvodine i zakona koji će regulisati imovinu i prihode lokalnih samouprava i pokrajine, kazao je Jovan Petrovački potpredsednik Gradskog odbora Lige u Pančevu. Ova dva zakona se od prošle godine nalaze u skupštinskoj proceduri i čekaju da dođu na dnevni red.


     – Upravo donošenjem ova dva ključna zakona, vojvođanska autonomija dobija smisao. Suština cele priče je da Vojvođani neće živeti bolje, dok god se ova dva zakonska akta ne donesu u republičkoj Skupštini. LSV ima mogućnost i iskoristiće je da ubrza konačno donošenje ova dva važna zakona – izjavio je Petrovački na konferenciji za novinare, predstavljajući početak akcije "Vojvođani zaslužuju bolje!". On je dodao da će se nakon usvajanja tih zakona tačno znati koji su izvorni prihodi samouprava i na osnovu toga će moći da se planiraju i investicioni programi. Sada novac prvo ide u republičku kasu, nakon čega se deli pokrajini i lokalnim samoupravama, objašnjava Petrovački.

     – Donošenjem ova dva Zakona, stvar bi bila obrnuta, postojali bi izvorni prihodi i pokrajine i lokalnih samouprava, pa samim tim novac više ne bi išao tim redom i zadržavao bi se i u budžetima lokalnih samouprava i u pokrajini. Ako se gazduje onako kako treba sa tim novcem, može biti iskorišćen u investicione programe – istakao je Petrovački. On je dodao da će Liga socijaldemokrata Vojvodine tražiti od Skupštine Srbije da po hitnom postupku, tokom prolećnog zasedanja stavi na dnevni red i ova dva zakona.
(BILSV, 01. 02. 2011.)


     Srbiju treba decentralizovati, jer Vojvođani zaslužuju bolje!

     ZRENJANIN – Najavljujući kampanju Lige socijaldemokrata Vojvodine "Vojvođani zaslužuju bolje!" predsednik Izvršnog odbora Gradskog odbora LSV Zrenjanin Dragan Nedeljkov, rekao je da je AP Vojvodina krajem 80-ih godina prošlog veka, kada je imala punu autonomiju i mogla da raspolaže svojom imovinom i prihodima, bila uz Hrvatsku i Sloveniju, jedan od najrazvijenijih regiona SFRJ. Kako je rekao, u Vojvodini je tada prosečna plata bila 36% veća od jugoslovenskog, a 40% veća od proseka ostatka Srbije. 

     – Tokom perioda od 1974. do 1988. godine, koji pamtimo kao izuzetno poletan i uspešan za građanke i građane Vojvodine njihov standard i ekonomiju, u pokrajini je izgrađeno i rekonstruisano preko 200 preduzeća – kaže Nedeljkov. 

     – Među njima su i Fabrika kaučuka u Elemiru, Jugoremedija, Metind, Šinvoz, Radijator. Rekonstruisani su i giganti u prehrambenoj industriji – mlekara, uljara, šećerana, gde su ugrađene moderne tehnologije i proizvodnja se odvijala na savremen i moderan način. U ovom trenutku samo bih se vratio na šećeranu koja je i dan danas u državnoj svojini, a koja već godinama ne prerađuje šećernu repu i gde radnici već godinama ne dobijaju platu. Eto, tako je u firmama o kojima se stara država – kaže Dragan Nedeljkov.

     Za vreme potpune autonomije Vojvodine preko Dunava izgrađeno je šest novih mostova. Kada su Vojvođani odlučivali o svom novcu izgrađeno je 3.300 km magistralnih i regionalnih puteva, kroz Srem je izgrađen auto-put, kao i jedna traka auto-puta od Feketića do Batajnice. Nedeljkov je podsetio Zrenjaninke i Zrenjanince da je u tom periodu izgrađen i potpuno novi put Zrenjanin – Novi Sad, te da je godišnje instalirano 25.000 telefonskih priključaka, pa je  samo po tom podatku naša pokrajina ubrajana u srednje razvijeni region Evrope. Vojvođanska policija razrešila je sva ubistva počinjena na teritoriji Vojvodine, a čak 90% razbojništava i pljački je bilo otkriveno. AP Vojvodina raspolagala je sa 44 elektrolokomotive, 10 elektromotornih vozova, 94 dizel lokomotive, 67 šinobusa, imala je 161 putnička kola i preko 6.000 teretnih vagona. Sve to sada se nalazi u Beogradu i time raspolaže ŽTP. Tokom petnaest godina potpune autonomije Vojvodine izgrađeno je preko stotinu škola i vrtića na teritoriji APV.

     – Za investicije u pokrajini ukupno je trošeno 23% dohotka, čak znatno više od proseka Jugoslavije koji je iznosio 18% – ističe Nedeljkov. 

     On kaže da je nakon ustavnog puča Slobodana Miloševića smenjeno 37.000 funkcionera u Vojvodini, a 8.000 menadžera u preduzećima ostalo je bez posla. Donet je ubrzo i Zakon o sredstvima u svojini Republike Srbije, poznat kao Šešeljev zakon i od tada počinje sunovrat ovog regiona. Od 1990. do 2000. godine izgubljeno je oko 70% društvenog kapitala, što znači da je svaki zaposleni Vojvođanin ostao bez 16.000 dolara imovine. 

     – Društveni proizvod 1989. godine bio je 3.100 dolara po stanovniku, a deset godina kasnije 1.269 dolara. Prilika je i sada da iz LSV-a upitamo gde je nestao 1.831 dolar? Znamo i odgovor! Otišao je u centar, u Beograd. U tadašnjoj Jugoslaviji Zrenjanin je bio među pet najrazvijenijih opština. Sada smo na 25. mestu u Srbiji, sa prosečnom platom od nepunih 35.000 dinara, što je za 20.000 manje nego u Beogradu – kaže Nedeljkov.

     U Vojvodini ima, kaže on, oko 200.000 nezaposlenih, a od toga je 10% u Zrenjaninu. A 240.000 Vojvođana, u dvomilionskoj pokrajini, živi ispod granice siromaštva, 10% dece živi u siromaštvu i isto toliko na samoj granici.

     – Od 2008. do 2010. godine u Vojvodini se broj stanovnika smanjio za 11.000. Nestao je jedan grad veličine Crvenke. Ipak, podatak od jesenas je da 95% Vojvođana plaća struju. E, to je za nas iz LSV patriotizam i pravi primer kako se poštuje Ustav i zakoni ove države – ističe Dragan Nedeljkov. On dodaje i da Liga godinama insistira da se Vojvodini, opštinama i gradovima vrate nadležnosti, imovina i prihodi, poručujući da to nije politička fraza za jednokratnu upotrebu, već činjenice koje se svakodnevno nameću. Zato se svi podaci koji pokazuju kako smo živeli nekada, a kako živimo sada mogu sažeti u poruku Vojvođani zaslužuju bolje!

(BILSV, 01.02.2011.)

     Propadanje Vojvodine

     SOMBOR – Vojvodina je do 1990. godine imala 40 odsto veće plate od ostatka Srbije, a danas ima manje prosečne plate od republičkog proseka – rekao je na današnjoj konferenciji za novinare u Somboru odbornik LSV u Skupštini grada Sombora Dragan Nenadov, povodom početka akcije "Vojvođani zaslužuju bolje!". Pored njega na konferenciji je govorila i članica Gradske organizacije LSV Sombor Romina Bilić. Nenadov je rekao i da je u periodu od 1990. do 2000. godine izgubljeno više od 70% društvenog kapitala u Vojvodini, odnosno po jednom zaposlenom 10.500 dolara. Po istraživanjima, samo u tom periodu svaka porodica u Vojvodini, sa dva zaposlena člana, je izgubila stan od oko 40 kvadratnih metara. Kako je rekao, ekonomsko urušavanje Vojvodine nastavljeno je i posle 2000. godine. 


     – Danas, prvi put u istoriji, imamo situaciju da Vojvodina ima niže zarade od republičkog proseka. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku za treće tromesečje 2010. godine, Vršac je na dvanaestom, Novi Sad na četrnaestom, a Sombor na 44. mestu po prosečnim zaradama – rekao je on, dodajući da, uprkos evidentnim podacima da Vojvodina kao region sve više siromaši, građani i građanke Vojvodine, kao i uvek, u visokom procentu poštuju svoje obaveze prema državi i na vreme plaćaju račune.

     Prema rečima, Dragana Nenadova evidentno je da Vojvodina više nije bogata i Vojvođani neće živeti bolje sve dok se Pokrajini i lokalnim samoupravama ne vrate izvorni prihodi i imovina. 

     – Zato se Liga socijaldemokrata Vojvodine zalaže za usvajanje Zakona o imovini i Zakona o izvornim prihodima, koji bi omogućili da Vojvodini bude vraćeno sve što joj pripada, između ostalog: nadležnost i vlasništvo nad putevima, železnicom, telekomunikacijskim sistemom, poštom i elektro-distribucijom na teritoriji pokrajine – zaključio je Nenadov.

     Romina Bilić je dodala da je Beograd trenutno najpovoljniji grad za život u Srbiji, zbog činjenice da su tamo najjeftinije životne namirnice, a najveće prosečne plate u državi. 

     – Od deset opština sa najvećim prosečnim neto zaradama devet je iz Beograda. Za tu situaciju ni slučajno ne treba kriviti grad Beograd, već centralizam koji je do toga doveo – navela je ona.

     Kako je rekla, u Vojvodini, trenutno, ima oko 200 hiljada nezaposlenih, više od 160 hiljada stanovnika radi "na crno", a učešće sive ekonomije prelazi 30% društvenog proizvoda. 

     – Prema procenama oko 240 hiljada ljudi živi ispod granice siromaštva. Pre tri godine u narodnim kuhinjama hranilo se 900 dece do 14 godina, a danas je taj broj oko 1.500 – navela je ona.

(BILSV, 01.02.2011.)

     Što pre usvojiti zakone o imovini i prihodima Vojvodine

     SUBOTICA – Vojvođani treba da se upoznaju sa oblicima diskriminacije, propadanja i dovođenja Pokrajine u neravnopravan položaj, kako bi se izvršio javni pritisak na republičke organe vlasti da konačno donesu Zakone o vraćanju imovine i izvornih prihoda AP Vojvodini i lokalnim samoupravama, istakao je Veljko Vojnić, predsednik Gradske organizacije LSV Subotica. Na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavio početak kampanje "Vojvođani zaslužuju bolje!", Vojnić je izneo činjenice i pokazatelje o stanju u Vojvodini pre donošenja tzv. Miloševićevog Ustava, kada je Pokrajina po nivou i standardu života bila kao Slovenija i Hrvatska. Takođe, on je podsetio na propadanje i devastaciju Vojvodine tokom sprovođenja tog centralizovanog, ali i novog Ustava, protiv kojeg je LSV i velika većina Vojvođana bila. On je skrenuo pažnju i na apsolutnu centralizaciju i odraz takvog nedemokratskog načina uređenja društva, na upravljanje prirodnim resursima, na zarade, plaćanje dažbina državi, favorizovanje Beograda kao centra državne administracije, nezaposlenost, porodicu, siromaštvo, belu kugu, BDP, infrastrukturu, vodosnabdevanje... 


     – Donošenjem Zakona o imovini i izvornim prihodima, zalaganjem LSV, stvorile bi se pretpostavke za odgovorniji i delotvorniji proces decentralizacije. Suštinske decentralizacije koja se ne odnosi samo na zamenu Beograda za Novi Sad, kao još jednog centra iz kojeg će se donositi odluke i upravljati sredstvima i imovinom, nego i na lokalne samouprave, pa sve do mesnih zajednica, kao oblika neposredne samouprave građana – istakao je Vojnić. On je dodao da je namera LSV da iznošenjem konkretnih činjenica, građanke i građane Vojvodine podseti da je vreme da svoje poverenje daju strankama koje svoje sedište imaju u Vojvodini i koje oni biraju, od njih primaju naloge za političko delovanje i njima podnose račune. 

     – Stranke koje imaju svoje političke centrale u Beogradu, najčešće decentralizaciju i regionalizaciju pravdaju raznim oblicima detaširanja vlasti, izborom ili određivanjem ljudi koji će sprovoditi naloge i odluke, koje suštinski predstavljaju političke interese tih stranačkih grupacija i pojedinaca – naveo je Vojnić.

(BILSV, 01. 02. 2011.)

    Kikinda bila druga u SFRJ

     KIKINDA – Kampanja Lige socijaldemokrata Vojvodine "Vojvođani zaslužuju bolje!" predstavljena je juče i na konferenciji Gradskog odbora LSV u Kikindi, a portparolka tog odbora Dragana Dukić je istakla da je cilj kampanje da ukaže na drastično siromašenje pokrajine tokom prethodnih godina. Važno je da svi građani i građanke Vojvodine znaju u kolikoj meri je Vojvodina osiromašila, na kom nivou razvoja je bila, a na kom razvojnom nivou je sad, dodala je Dukićeva. 

     – Od deset najrazvijenih opština u Srbiji, devet pripada gradu Beogradu. Takođe, jedino stanovnici Beograda imaju zaradu višu od sume potrebne za prosečnu potrošačku korpu, a da su istovremeno osnovne namirnice za život najjeftinije upravo u glavnom gradu, što je paradoksalno – navela je Dukićeva. Ona je dodala da su te i brojne druge činjenice snažan signal svima kojima je stalo do Vojvodine i njenih interesa, da više nego aktivno učestvuju u borbi za izvršnu, sudsku i zakonodavnu vlast, kao i za vojvođansku imovinu i prihode. Predsednik GrO LSV Kikinda Miloš Šibul je više govorio o vremenima kada je Vojvodina imala autonomiju, te je podsetio da je Kikinda kao opština bila druga po razvijenosti u tadašnjoj Jugoslaviji, a da se danas nalazi na čak pedeset šestom mestu.

     – Prosečne plate u Vojvodini u vreme pune autonomije bile su u ravni sa Slovenijom i Hrvatskom, a za četrdeset odsto više u odnosu na ostatak Srbije. Stopa zaposlenosti 1984. godine bila je za osam odsto viša u Vojvodini nego u Srbiji, a prosečne plate zaposlenih bile su za 36 odsto više od proseka Jugoslavije i čak 40 odsto više od ostatka Srbije – naveo je Šibul. On je istakao da se zbog toga Liga socijaldemokrata Vojvodine dosledno zalaže za usvajanje Zakona o imovini i Zakona o izvornim prihodima, kojima će Vojvodini biti vraćeno sve što joj pripada. 

     – Krajnje je vreme da upravljamo onim što nam pripada. Krajnje je vreme da nam se vrati ono što je naše. Kampanja "Vojvođani zaslužuju bolje!" upravo tome i stremi – zaključio je Šibul. Dragana Dukić je još pozvala sve zainteresovane Kikinđane i Kikinđanke da dođu u prostorije Lige i lično pogledaju sve prezentovane podatke.

 (BILSV, 01. 02. 2011.)

     Vojvodina više nije najbogatiji deo Srbije

     NOVI SAD – Vojvođani neće živeti bolje dok se pokrajini i lokalnim samoupravama ne vrate izvorni prihodi i imovina. To najbolje potvrđuju podaci o tome kako se živelo u Vojvodini dok je imala svoju autonomiju, a kako se živi sada – rekao je na današnjoj konferenciji za novinare potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Jovanović najavljujući kampanju LSV "Vojvođani zaslužuju bolje!". U okviru te kampanje Liga će u narednom periodu građanima i građankama Vojvodine prikazati podatke koji pokazuju da Vojvodina više nije najbogatiji deo Srbije. Pokazaće i da je sve ono što je stvarano kada su tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka Vojvođani i Vojvođanke raspolagali svojim novcem, danas ili uništeno ili je u veoma lošem stanju. Kako je Jovanović najavio, u narednim danima LSV će organizovati niz pres konferencija, uličnih akcija i podela flajera širom pokrajine, kako bi ove informacije došle do što većeg broja građana i građanki.


     Svakoga dana sve siromašniji

     – Liga već dve decenije govori o tome da AP Vojvodina mora imati svoju zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, ali, što je možda još i važnije, i svoje prihode i imovinu. Od toga sigurno nećemo odustati – rekao je Jovanović. On je izneo i niz zapanjujućih podataka o tome da AP Vojvodina očigledno svakoga dana sve više biva siromašnija.

     – Do 1990. godine Vojvodina je imala 40 odsto veće plate od ostatka Srbije i bila je na nivou razvoja kao i Slovenija i Hrvatska koje su bile najrazvijeniji delovi bivše SFRJ. Danas po prvi put u istoriji imamo situaciju da AP Vojvodina ima niže zarade od republičkog proseka – upozorio je Jovanović. On je takođe, podsetio da je za vreme autonomije Vojvodine, u njoj sagrađeno i rekonstruisano više od 250 fabrika, da je sagrađeno šest mostova na Dunavu, kao i 3.300 kilometara puteva, među kojima i deo autoputa na njenoj teritoriji.

     – Danas imamo situaciju da je više od 60 odsto putne infrastrukture u pokrajini tehnički neispravno, odnosno da su ti putevi u lošem ili izuzetno lošem stanju – kaže Jovanović, napominjući da je tada putna mreža u Vojvodini bila srednje razvijena, po evropskim merilima, i da je imala tendenciju daljeg razvoja.


     240.000 ljudi ispod granice siromaštva

     Potpredsedik LSV je rekao i da je u Vojvodini trenutno nezaposleno 200.000 ljudi, da više od 160 hiljada radi na crno, a da učešće sive ekonomije prelazi 30 odsto društvenog proizvoda.

     – Ono što je zapanjujuće jeste podatak da u Vojvodini oko 240.000 ljudi živi ispod granice siromaštva, kao i da 10 odsto dece živi u siromaštvu – naveo je Jovanović, dodajući da je narodne kuhinje 2008. godine koristilo 900 dece, a krajem prošle godine 1.500.  
     – U Vojvodini je veoma izražena i bela kuga, što pokazuje podatak da je u samo dve godine Vojvodina postala manja za 11.000 osoba, što je jednako stanovništvu jednog manjeg mesta, na primer, Crvenke – upozorio je on. 

     Jovanović je, sa druge strane, rekao i da su Vojvođani i Vojvođanke, bez obzira na tešku sitauciju, veoma uredne platiše računa. 
     

     Beograd najjeftiniji

     Jovanović kaže i da je Beograd, prema podacima iz nekoliko istraživanja, najjeftinije mesto za život u Srbiji i to zbog toga jer su u tamo najjeftinije životne namirnice, ali i najveće prosečne plate u državi.
     – Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, za treći kvartal prošle godine, od deset opština sa najvećim zaradama u Srbiji, devet je iz Beograda – rekao je on. Prema podacima koje je izneo, Vršac, kao opština sa najboljom prosečnom zaradom u Vojvodini, se nalazi tek na 12. mestu, Novi Sad na 14, a nekada bogate opštine Zrenjanin, Subotica i Kikinda su na 25, 37. i 56. mestu.
     – Svi Vojvođani i Vojvođanke bi morali da se pozabave ovim podacima i da shvate da su živeli mnogo bolje u vreme kada je AP Vojvodina imala svoju autonomiju, imovinu i kada su oni sami odlučivali kako da svoj zarađeni novac najpametnije utroše – zaključio je Jovanović. 

(BILSV, 28.01.2011.)

     Vojvođani zaslužuju bolje!










Нема коментара:

Постави коментар