четвртак, 18. август 2011.

MESECI LAŽI I DEZINFORMACIJE - EKSPLOZIVNA ISTINA IZ FUKUŠIME


      Japan ponavlja da je nuklearna kriza izazvana nepredvidivom kombinacijom zemljotresa i cunamija, ali novi podaci nagoveštavaju da su reaktori bili osuđeni da se pokvare.
     London – To je jedna od misterija japanske nuklearne krize: koliku je štetu reaktorima Fukušima Daičija naneo zemljotres, 11. marta, pre nego što je udario cunami, pita londonski "Indipendent" posle višemesečnog istraživanja.


     Ulog je veliki: ukoliko je potres strukturno ugrozio elektranu i bezbednost njenog nuklearnog goriva, onda svaki sličan reaktor u Japanu mora da bude zatvoren. Dok su gotovo svi od 54 reaktora ili isključeni (35) ili treba da budu zatvoreni do narednog aprila, pitanje strukturne bezbednosti određuje svaku raspravu o njihovom ponovnom otvaranju.


     Operater elektrane, Tokijska kompanija za električnu energiju "Tepko", i japanska vlada teško da su pouzdan tumač ove kontroverze. "Nije došlo do topljenja nuklearnog jezgra", ponavljao je vladin predstavnik za štampu Jukio Edano, u danima posle 11. marta. "Bila je to nepredvidiva katastrofa", famozne su reči tadašnjeg predsednika "Tepka" Jukio Edana. Pet meseci kasnije, znamo da je topljenje trajalo dok je Edano govorio. Daleko od toga da je nesreća bila nepredvidiva jer su kritičari dugo upozoravali na opasnost.


     U mesecima laži i dezinformacija, jedna priča se ističe: zemljotres je bio taj koji je isključio električnu struju elektrane, zaustavljajući hlađenje šest reaktora. Cunami je 40 minuta kasnije, samo zaustavio rezervne generatore, čime je hlađenje potpuno prestalo. Tako je počeo lanac događaja koji će voditi prvom trostrukom topljenju na svetu.


     Šta ako su cevi za recirkulaciju i hlađenje prsle posle zemljotresa, pre nego što je talas došao do njih, pre nego što je nestalo struje? To bi iznenadilo samo malo ljudi koji su poznavali 40 godina stari reaktor broj 1, pretka nuklearnih reaktora koji i dalje rade po Japanu?


     Na probleme sa naprslim, propadajućim i slabo održavanim cevima i sistemom za hlađenje, ukazivano je godinama. "Tepko" je septembra 2002. priznao da je prikrivao podatke o pukotinama na najvažnijim cevima za cirkulaciju. Devet dana pre početka topljenja, 2. marta, vladina Agencija za bezbednost nuklearne industrije upozorila je "Tepko" da nije uspela da obavi inspekciju ključnih delova opreme elektrane, uključujući pumpe za recirkulaciju. Agencija je "Tepku" naložila da obavi inspekciju, izvrši popravke ako je potrebno, i da 2. juna podnese izveštaj. Izgleda da izveštaj ni do danas nije predat.


     "Indipendent" je razgovarao sa više zaposlenih elektrane koji ponavljaju istu priču: ozbiljna oštećenja cevi i najmanje jednog reaktora, dogodila su se pre udara cunamija. Sumnje da je zemljotres naneo ozbiljne štete reaktorima pojačane su izveštajima da je do curenja radijacije došlo samo koji minut posle udara. Agencija Blumberg javila je da je na nešto više od kilometra od elektrane, alarm zbog povišene radijacije uključen u 15.29, pre udara cunamija.


     Razlog zašto zvaničnici ne žele da priznaju da je zemljotres odgovoran za strukturalne štete na reaktorima je jasan. Kacunobu Onda, autor knjige "Tepko, imperija tame", objašnjava da bi priznavanje "pojačalo sumnje o bezbednosti svakog reaktora. Oni koriste veliki broj zastarelih reaktora koji imaju isti sistemski problem".


     Kei Sugaoka, koji je vodio istragu na licu mesta i bio prvi koji je upozorio na "Tepko", kaže da nije iznenađen onim što se dogodilo. U pismu japanskoj vladi od 28. juna 2000, on je upozoravao da "Tepko" nastavlja da upravlja ozbiljno oštećenim uređajima.


     "Oduvek sam mislio da je samo pitanje vremena", kaže on povodom nesreće. "Bila je to jedna od onih situacija u životu kada nisam bio srećan što sam u pravu".


     Niko ne zna koliku je štetu Fukušimi naneo zemljotres ili da li je ta šteta bila dovoljna da dovede do topljenja, ali podaci "Tepka" i svedočenja očevidaca ukazuju da je šteta bila značajna.


    "Tepko i japanska vlada dali su mnogo objašnjenja koja nemaju smisla. Nisu pružili jednu stvar – istinu. Vreme je da to učine”, kaže Tooru Hasuike, zaposlen u "Tepku", od 1977. do 2009, i bivši glavni menadžer za bezbednost Fukušime.


     Nuklearni prvenac


     Tokio – Japan je juče odobrio nastavak komercijalnog rada jednog reaktora u nuklearnoj elektrani Tomari, prvi put nakon što su zemljotres i cunami 11. marta izazvali nuklearnu havariju centrale Fukušima, javlja AFP.
(18.08.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар