среда, 18. мај 2011.

15. MAJ - DAN PORODICE


      Akcija obeležavanja međunarodnog Dana porodice, 15. maja, održana je u centru grada gde su aktivistkinje i aktivisti delili letke Novosađanima.

      Ovom prilikom ligašice i ligaši pružili su informacije sugrađankama i sugrađanima o značaju 15. maja i porodičnih vrednosti, kao i o tome da svuda oko nas postoje familije koje žive u daleko težim uslovima života i kojima se mora pomoći. Zato je Savet za socijalna pitanja LSV i organizovao akciju prikupljanja humanitarne pomoći za jednu porodicu sa Adica, čiji materijalni uslovi su nedovoljni za opstanak porodice koja ima sedmoro dece. Paketi pomoći biće im predati u ponedeljak, 16. maja.
      Liga socijaldemokarata Vojvodine je u centru grada iznela stav povodom važnosti Dana porodice, bilo da je ona naša ili tuđa. Spremnost da se izađe svakome u susret ne treba samo da bude deo jednog dana, već svaki dan, jer je porodica jedna svakodnevna "pojava".

      Kada je reč o istoriji obeležavanja tog datuma, Generalna skupština Ujedinjenih Nacija je 1993. godine proglasila 15. maj Međunarodnim danom porodice, kako bi se podigla svest o pitanjima porodice i unapredile mogućnosti država članica da pitanja porodica obuhvate u svojim politikama.

      Svake godine UN određuju teme koje ce obeležiti ovaj dan. Prošlogodišnja tema bila je posvećena očevima i njihovoj odgovornosti prema porodici (Fathers and Families: Responsibilities and Challenges), a ove su godine UN stavile akcenat na izazove koji su pred majkama u svetu promena (Mothers and Families: Challenges in a Changing World).

      Porodica je po definiciji životna zajednica roditelja/staratelja i dece koji žive zajedno. Pored ove definicije porodica znači mnogo više, ona je osnova društva, njegov najvažniji deo, čije stanje uslovljava i razvoj deteta. 

      Porodica detetu pruža osećaj pripadanja, sigurnost i stabilnost što ni jedna institucija nije u mogućnosti da pruži. Porodica u detetu razvija oblike ponašanja specifične za čoveka, utiče na njegovu uspešnu ili neuspešnu socijalizaciju, kroz uticaj porodice dete stiče moralne i druge nazore koje će zadržati kroz ceo život i koji ce ga odrediti kao ličnost. Uslovi u porodici mogu značajno uticati i na socijalnu diferencijaciju i šanse deteta u školskom uspehu. 

      Dete od roditelja takođe uči odnos sa drugim ljudima, partnersku i roditeljsku ulogu i ponavlja ga u svojim odnosima u toku života. Stoga porodica predstavlja osnovu, temelj na kojem će se graditi svi dalji odnosi sa drugima. 

      Ako dete u roditeljskim odnosima vidi ljubav, poštovanje, nežnost, toleranciju i međusobno uvažavanje, saradnju, potpomaganje, osećaj sigurnosti, otvorenosti, onda je to pretpostavka dobre osnove za razvoj stabilne, razborite, čvrste i humane ličnosti. Odgoj sa ljubavlju, razumevanjem i tolerancijom kroz ispravnu roditeljsku filozofiju izuzetno je važan za svako dete, ali i za samog roditelja.


      Koordinatorka ove akcije bila je članica Izvršnog odbora Gradskog odbora LSV Novi Sad Željka Spiridonović.

Нема коментара:

Постави коментар