уторак, 24. мај 2011.

JERKOV: SVAKA TREĆA OSOBA NA IZBORNOJ LISTI DA BUDE ŽENA


     Portparolka i poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Narodnoj skupštini Republike Srbije Aleksandra Jerkov izjavila je za RTS da se LSV zalaže da se u novi Zakon o izboru narodnih poslanika unese odredba koja će omogućiti da svaka treća osoba na izbornoj listi bude žena. Liga će, kako kaže, to i zvanično zatražiti podnošenjem amandmana. Jerkova, napominje da LSV još više brine predlog socijalista i demokrata da se ukine mehanizam po kojem ženu u parlamentu isključivo menja žena, ako joj iz nekih razloga prestane mandat.

     – Ako bi se ta odredba izbrisala, onda bi se desilo da sve žene mogu da podnesu ostavku u dogovoru sa rukovodstvom i da nemamo ni tih 25 odsto žena nego daleko manje – navela je Jerkova.

     Komentarišući moguće koalicije na predstojećim izborima, Aleksandra Jerkov rekla je danas za Politiku da je LSV-u DS najbliži kao partner, jer njihova saradnja na različitim nivoima vlasti traje već 15 godina.

     – Mi smo specifični jer izlazimo različito na pokrajinske i republičke izbore. Na pokrajinske idemo sami, a na republičke moramo u koaliciji. Za sada nema razloga da menjamo postojeću koaliciju – uslov za dalju saradnju je samo jasan proevropski program i decentralizacija Srbije – rekla je Jerkova. Na pitanje da li, s obzirom na te uslove, LSV može u koaliciju i sa G17 plus i URS-om, ona odgovara da njih ne vide kao nekoga ko ima iskrenu želju i volju da uradi nešto povodom pitanja decentralizacije. 

     – Kad god su bili u prilici da rade na tome, radili su suprotno – centralizovali su zemlju – zaključila je ona. A komentarišući  zahteve muftije Muamera Zukorlića za autonomijom Sandžaka, Jerkova je za TV Prva istakla da ne zavisi samo od Zukorlića da li je autonomija Sandžaka sve izvesnija.

     – To pre svega treba da bude potreba ljudi koji žive tamo. Ne treba da bude politički motivisana niti uz stvaranje takvih tenzija kakve Zukorlić, na žalost, stvara – istakla je Aleksandra Jerkov.

(BILSV, 23.05.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар