петак, 27. мај 2011.

ČANAK: PRONAĆI I MREŽU MLADIĆEVIH SARADNIKA


     BEOGRAD – Hapšenje Ratka Mladića jeste veliki korak napred ka Evropskoj uniji, ali Mladića je trebalo uhapsiti zato što je on zločinac, a ne zato što je to uslov EU – ocenio je danas lider LSV Nenad Čanak gostujući na TV B92. Kako je naveo, sada je veoma bitno pronaći čitavu mreža saradnika, jer ne veruje da se Mladić krio sam.

     – Ta mogućnost nije iskorišćena kada je uhapšen Radovan Karadžić, pa to sada na Ratku Mladiću treba popraviti. Treba pronaći tu mrežu saradnika i time raščivijati o čemu se tu zaista radi – naveo je Čanak. On je podsetio i da je Goran Hadžić bio pod prismotrom, pa je pobegao kada je ona na dan povučena,  a da se to dogodilo za vreme mandata vlade Vojislava Koštunice, kao i da su Koštunica i njegovi saradnici ranije imali kontakte sa Mladićem.

     Bez prekida sa politikom devedesetih

     Čanak je istakao da u Srbiji nikada nije došlo do prekida sa devedesetima na suštinski način, pre svega jer je priča o devedesetima zapravo priča o isprepletanim interesima, o delovima tajnih službi i državnog aparata koji je bio u svemu tome angažovan i koji, štiteći svoje lične interese nije išao za tim da raščisti stvari, nego da pronađe žrtvenu jagnjad preko kojih će se oprati krivica, a nastaviti po starom.

     – Danas se vidi da je u velikoj meri 5. oktobar poslužio tome da se nosioci politike uklone, ali da politika koliko-toliko preživi. I upravo je tu problem – rekao je Čanak ističući da se, da bi do promena došlo, mora suočiti sa prošlošću.

     – Dok se stvari ne nazovu svojim imenom, neće se moći poraziti. Dok vi nazivate legitimnim vojnim operacijama nešto što je bio čist genocid, dok vi ne smete da u parlamentu Srbije izgovorite naglas zašta je sve Srbija odgovorna, pa i nečinjenjem u krajnjoj liniji, dotle nema puta iz ovog tamnog vilajeta – istakao je Čanak.  On je rekao da je ovo sada dobar trenutak za suočavanje sa istorijom ističući da su zločinci zločinci i da nemaju ni naciju, ni veru, ni partijsku niti bilo kakvu drugu pripadnost.

     Policija zna ko su ekstremisti

     Komentarišući najavu policije da će biti pojačan stepen bezbednosti u Srbiji zbog straha od mogućih nereda, Nenad Čanak je rekao da policija odlično zna ko bi mogao da organizuje nemire. On je podsetio da je pre pet godina MUP Srbije u Skupštinu AP Vojvodine prosledio dokument sa ekstremističkim organizacijama, među kojima je nabrojan i Obraz.

     – Svi ti razni skinhedi, ekstremističke navijačke grupe tri kluba Partizana, Crvene Zvezde i Rada... Zna se imenom i prezimenom i jedinstvenim matičnim brojem građana ko to može da napravi. Policija to sve zna, samo je pitanje političke volje da li to hoće da spreči ili ne – istakao je Čanak. Lider LSV je rekao i da ga čudi što se Mladić predao i pri tom bio veoma kooperativan, budući da su se raspredale legende o tome kako se živ neće predati, ističući da to samo pokazuje koliko su mali ljudi proizvodili velike nesreće.

Нема коментара:

Постави коментар