понедељак, 16. април 2012.

AMERIČKA VLADA DALA "ZELENO SVETLO" ZA MONSANTOV VELIKI BIOTEHNOLOŠKI EKSPERIMENT U SAD-U


     Američka vlada je prvi put stavila potpis na veliki eksperiment sa genetski modifikovanim usevima, kojim Monsanto uvodi testiranje semena kukuruza širom Amerike - od Južne Dakote do Teksasa.
slika: Američka vlada dala "zeleno svjetlo" za Monsantov veliki biotehnološki eksperiment u SAD-u
     Iz Monsanto korporacije tvrde da će novim semenom kukuruza koje može uspevati i napredovati u suvim, nepovoljnim uslovima, revitalizovati veliki deo nacionalne poljoprivrede. 


     Verovatnije je, međutim, da će uspeh značiti revitalizaciju u smislu Monsanto profita i ništa više, kako piše RT.


     Monsanto je u poslednjih nekoliko godina naveliko kritikovan zbog svoje sporne pravne prakse nakon što je pokrenuo brojne tužbe protiv malih poljoprivrednika za neovlašćeno korišćenje genetski modifikovanih useva patentiranih od strane korporacije. 


     Iako se u mnogim slučajevima, pretpostavlja i veruje se da je seme Monsanto na manje farme doneo vetar, glodari i druge prirodne sile, od useva na korporativnim farmama iz susedstva. 


     Rezultat nemogućnosti da se takmiče protiv Monsanta na sudu - korporacija preuzima i kupuje svoju konkurenciju, te je u poslednje vreme postigla veliki napredak u smislu monopolističke politike semena.


     Vladino odobrenje modifikovanih useva kojim je vlada ohrabrila Monsanto, izazvalo je veliku zabrinutost. Prošli mesec Džim Geritsen, predsednik Organskog semena vinogradara i trgovačkih društava, izjavio je da će preduzeti niz koraka da se zaustave "pretnje i zlostavljanje malih poljoprivrednika", i dodao da se mora sprečiti Monsantova genetska kontaminacija organskog semena i organskih useva "još danas".


     "Amerikanci moraju imati pravo na izbor na tržištu - da se odluče kojom vrstom hrane će hraniti svoje porodice", rekao je Geritsen".


     Oko 300.000 farmera koji proizvode organsku hranu trenutno čeka sudsku odluku koja bi trebala zaustaviti tužbe Monsanta protiv malih poljoprivrednika.


     Članovi pokreta Occupy Wall Street, pod nazivom Occupy Midwest (Srednji zapad), najavili su demonstracije protiv Monsanta koji ima kancelarije u tom području.
(RT)

Нема коментара:

Постави коментар