понедељак, 16. април 2012.

POČEO "SAMIT AMERIKA" U KOLUMBIJI


     Počeo je veliki regionalni samit u Kartageni (Kolumbija) na kome su se okupile države Severne, Južne i Srednje Amerike i Kariba - kao nikada do sada, prenosi Reuters, SAD je pod žestokim napadom zbog kontinuiranog anti-kubanskog stava. Zbog američkog veta Kubi već gotovo pola veka nije omogućeno da prisustvuje jednom od najvažnijih političko ekonomskih samita na svetu. SAD nije nikada bio izolovaniji u svom agresivnom stavu prema socijalističkoj Kubi - tako da danas i Kolumbija, tradicionalno glavni saveznik SAD-a u Južnoj Americi, poziva na uključenje Kube na idućem samitu, prenosi Reuters.
slika: Počeo "summit Amerika" u Kolumbiji - Obama suočen s 32 ujedinjene države koje jasno poručuju: dosta je bilo izolacije Kube
     Argentinsko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da zajednička deklaracija samita nije moguća bez prisustva Kube. Uključenje Kube danas podržavaju 32 države. Mnogi državnici na samitu došli su na glavnu konferenciju noseći majice sa istaknutom kubanskom zastavom, stoji u izveštaju Reutersa.


     Kako se i očekivalo, taktičan Obama izbegao je celu temu i umesto da se očita o skandaloznom embargu prema Kubi, koji traje još od 60-ih, govorio je o ratovima u Avganistanu i Iraku i kako je zbog istih "nažalost" SAD zanemario Južnu Ameriku.


     "Nikad nismo bili toliko uzbuđeni oko mogućnosti saradnje sa našim partnerima, braćom i sestrama iz Južne Amerike i Kariba", rekao je Obama za vreme samita. Obama je takođe naveo da ujedinjeno američko tržište ima "gotovo milijardu potrošača". Ali, pored pompeznog govora, stvarnost je daleko drugačija - ističe se u reportaži Reutersa, Kina je već preuzela glavnu ulogu u Južnoj Americi i sada je glavni ekonomski partner sa mnogim zemljama iz regije, uključujući i glavnu ekonomsku silu - Brazil. 


     Protesti protiv SAD-a za vreme održavanja samita


     Obama se osramotio i zbog svog osoblja. Naime, 11 američkih funkcionera tajnih službi i 5 iz vojnog osoblja, poslato je nazad u Vašington posle "incidenta" u jednom hotelu u Kartageni - kolumbijska policija ih je zatekla sa prostitutkama.
     Ipak, najvažniji zaključak samita Amerika je jedinstvo Južne Amerike kakvo do sada još nije bilo viđeno. To se pogotovo oseća u stavu prema Kubi. Kuba je dugi niz godina egzistirala u izolaciji i savladala sve sankcije i pretnje od strane SAD-a, ali danas na svojoj strani ima celu Latinsku Ameriku - prijateljstvo sa Kubom postalo je stvar prestiža i simbol otpora prema dominaciji SAD-a. U tome je najdalje otišao predsednik Ekvadora, Rafael Korea, koji je zbog nepozivanja Kube otkazao svoj dolazak na "Samit Amerika".
     Sa druge strane, formiraju se regionalni savezi unutar Latinske Amerike koji takođe imaju cilj izolovanje SAD. U tome svakako prednjači Brazil - ključna članica najsnažnije ekonomske grupacije na svetu, BRICS - na poslednjem samitu članice BRICS-a su javno iznele plan da žele da oforme posebnu međunarodnu banku, pa i valutu koja bi se otela dominaciji američkog dolara.
(Reuters)

Нема коментара:

Постави коментар