уторак, 24. април 2012.

FIDEL KASTRO: SPAVATI OTVORENIH OČIJU


     "Dobro sam pogledao Obamu na snimku famoznog "Samita Amerika". U jednom trenutku je izgledao kao da će pokleknuti od umora, u jednom trenutku je spavao sa otvorenim očima.
slika: Fidel Castro: "države Latinske Amerike se udružuju u savez bez SAD-a, dekadentna imperija je pred raspadom"
     Samit u Kartageni nije bio nekakav skup neinformsanih predsednika, to je bio glavni sastanak 33 predstavnika cele naše hemisfere. Velika većina njih poziva na rešenja po pitanju ekonomije i socijalnih problema koji pogađaju regiju sa nepravednom distribucijom bogatstva.


     Ne želim da idem u neke duboke analize po pitanju specifičnih problema Latinske Amerike, Kariba i ostatka globalizovanog sveta osim što ću konstatovati da je kriv sistem koga je nametnuo imperijalizam - ekonomski sistem koji je potrošen i nestabilan.


     U bliskoj budućnosti ljudska vrsta će se morati nositi sa brojnim problemima kao što su klimatske promene i proizvodnja hrane za sve brže rastuću svetsku populaciju. Kolumbiju i Venecuelu su pogodile velike kiše, u SAD-u je temperatura viša za 4,8 od ukupnog proseka. Sve te promene mogu dovesti do katastrofalnih problema za ljudsku vrstu. Narodi očekuju da političko vodstvo ponudi konkretna rešenja za ova pitanja.


     Kolumbijci, u čijoj se državi održao ovaj samit, su radni i požrtvovni ljudi koji, kao i svi drugi narodi regije, traže kooperaciju braće i sestara Latinske Amerike - i oni traže savez sa Venecuelancima, Brazilcima, Ekvadorcima, Peruancima, a ne sa Jenkijima koji svojim oružjem, ekspanzionizmom i ogromnog glađu za prirodnim resursima nemaju ništa da im ponude.


     Vizionarski ideali Hoze Martija su danas važniji nego ikada u istoriji: "Mi smo drveće koje mora da napravi zbijene redove kako div ne bi mogao proći! Ovo je vreme za mobilizaciju, za zajednički marš, moramo ići napred u zbijenim redovima, kao žile srebra u Andama."


     Od ovih briljatnih i lucidnih ideja Bolivara i Martija jako su daleko znojna petljanja i floskule čuvenog Nobelovca. Njegov govor, koji sam čuo juče, samo nas je još jednom podsetio na zavet koji smo dali pre 50 godina da se svim silama borimo protiv ovih monstruoznih zločinaca kao i kada smo se borili za oslobođenja naše države. Obama je govorio o nekakvoj podeli zemlje, bez ikakve specifikacije kada i gde - jenkijske međunarodne korporacije nikada neće prepustiti kontrolu nad zemljom, vodom, rudnicima i prirodnim resursima naših zemalja. Neka njihovi vojnici napuste baze, njihove trupe treba da se povuku sa svih naših teritorija i moraju se odreći pljačke naših država.


     Zajednica latinskih i karipskih država formiraće veliku političku organizaciju koja će uključiti sve države izuzev SAD-a i Kanade. Dekadentna i neodrživa imperija SAD-a je pred raspadom i zaslužila je da zauvek nestane. Smatram da slike ovog samita treba sačuvati kao istorijsku uspomenu i primer raspada jednog carstva.


     Neću se osvrtati na skandal zbog neprimerenog ponašanja nekih članova Obamine tajne službe. Verujem da su to ipak profesionalci, sećam se svoje posete UN-a kada su američke tajne službe čuvale šefove država. Nema sumnje da i sada imaju pune ruke posla u čuvanju predsednika protiv koga bi neko u SAD-u mogao izvesti napad na osnovu rasne diskriminacije.


     Nadam se da će Obama imati priliku da spava sa zatvorenim očima, makar i na par sati, bez da ga iko ometa i tera da drži besmislene govore po samitima.
Fidel Castro Ruz
16 April, 2012, 19:40" http://en.cubadebate.cu/reflections-fidel/2012/04/18/sleep-with-open-eyes/

Нема коментара:

Постави коментар