понедељак, 23. април 2012.

POPULARNOST BRAZILSKE PREDSEDNICE DILME RUSEF MEĐU NAJVEĆIMA NA SVETU ZA DEMOKRATSKI IZABRANE PREDSEDNIKE


     Administracija brazilske predsednice Dilme Rousef dostigla je rekordnu popularnost u aprilu, prenosi Buenos Aires Herald. Oko 64% stanovnika Brazila smatra da predsednica posao obavlja "jako dobro" ili "odlično". Prema istraživanju ovo su njene najbolje brojke još od kada je postala predsednica u januaru 2011.
     Zbog svog upravljanja ekonomijom i žestoke borbe protiv korupcije, Dilma Rousef danas ima jedan od najviših "procenata odobrenja" među svim demokratski izabranim državnicima sveta, prenosi Buenos Aires Herald. Isti izvor ističe, njen prethodnik - Luis Inasio Lula da Silva - imao je još i veću popularnost.


     Najveća ekonomija Južne Amerike malo je usporila od kada je Rousef na vlasti, rast je samo 2,7%, ponajviše zbog teške ekonomske situacije u Europi, ali i usporenja u kineskoj ekonomiji. Ali, Rousef je uspela da održi nezaposlenost na niskom nivou, a prosečne plate su u porastu.


     Logo brazilske Radničke Partije (Partido dos Trabalhadores)
     Rousef dolazi iz iste stranke kao i njen prethodnik, "Radničke Partije" - Lula da Silva ostao je u izuzetno pozitivnom sećanju, za vreme njegovog mandata oko 20 miliona Brazilaca izvučeno je iz siromaštva, a u zadnjoj godini njegovog mandata ekonomija je rasla za čak 7,5%.


     Radnička partija je i danas vodeća politička sila u Brazilu, a po svemu sudeći tako će i ostati. Partija je osnovana 1980. i danas je prepoznata kao jedan od najvažnijih levičarskih pokreta u Latinskoj Americi.
(Buenos Aires Herald)

Нема коментара:

Постави коментар