понедељак, 16. април 2012.

AZIL ZA JULIJU TIMOŠENKO? ONA NE RAZMIŠLJA O AZILU - ŽELI DA SRUŠI SADAŠNJU VLAST


     Kijev - Lekari iz Nemačke koji su pregledali Juliju Timošenko u zatvoru u Harkovu tvrde da ona zbog bolova u kičmi nije u stanju da prisustvuje novom suđenju.
     Doktor Karl Ajnhojpl, šef jedne nemačke klinike, uskoro će napisati izveštaj i predložiti dalji tok lečenja bivše ukrajinske premijerke, koja se žali na jake bolove u kičmi.


     Ukrajinski novinari su poslednjih dana pisali da će Julija, osuđena na sedam godina zatvora, biti prebačena u glavnu železničku bolnicu u Harkovu, gde je jedna soba posebno uređena za nju. Na prozorima će biti rešetke. Tamo bi ostala najmanje dva meseca. 


     Doktori tvrde da je ona u mladosti, podižući teret povredila diskus, ali je to bilo zalečeno. Kasnije je Julija Timošenko imala nekoliko automobilskih nesreća. Kao političarka, prve ozbiljnije probleme sa kičmom je imala 2009. godine. Nemački lekari kažu da bi joj se situacija u zatvoru mogla pogoršati, jer je temperatura u sobi oko 16 stepeni. Dr Vjačeslav Perederij, koji ju je već lečio, kaže da, ako je tačna dijagnoza nemačkih lekara da se nerv ne može oporaviti, Juliju čeka invalidnost. 


     Sve više se govori da će na ukrajinske vlasti biti izvršen međunarodni pritisak i da će Julija Timošenko biti operisana u Nemačkoj. Ona bi onda mogla da zatraži politički azil. Protivnici ukrajinskih vlasti kažu da bi odlazak Julije Timošenko u Nemačku koristio i Viktoru Janukoviču, jer ne bi bio pod njenim pritiskom na predstojećim parlamentarnim izborima. Julijini advokati i politički saradnici tvrde da ona uopšte ne razmišlja o azilu, već želi da se bori da sruši sadašnju vlast. 


     Pojedini analitičari tvrde da Zapad ne vrši jak pritisak na Janukoviča zbog bojazni da bi Ukrajina mogla definitivno da krene put ekonomskih integracija sa Rusijom, što bi značilo i političko zbližavanje. Zato se sada i ne govori o mogućnosti da Julija Timošenko učestvuje na parlamentarnim izborima.
(Večernje novosti)

Нема коментара:

Постави коментар