петак, 27. април 2012.

TIMOŠENKOVA PRETUČENA U ZATVORU?


     Kijev - Zamenik premijera ukrajinske vlade odbacio navode da bi bivša premijerka Julija Timošenko mogla da bude oslobođena iz zatvora u zamenu sa sporazum sa Briselom.
Foto: Beta
     Valerij Horoškovski


     Ukrajinska štampa je juče prenela izveštaje zapadnih novinara, po kojima je zamenik premijera Valerij Horoškovski izjavio da zvanični Kijev namerava da oslobodi Timošekovu kako bi otvorio vrata ka potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Kijeva i Brisela.
Foto: Tanjug
     Horoškovski je, u intervjuu "Ukrajinskoj pravdi", rekao da nema govora o cenkanju oko puštanja Timošenkove i dodao da su novinari pogrešno protumačili izjavu koju je dao u Briselu, možda zbog, kako je naveo, lošeg prevoda, preneo je Itar-tass. 
     On je objasnio da je novinarima u Briselu rekao da je Ukrajina spremna da razgovara o amandmanima na zakone koji se odnose na slučaj Timošenkove, ukoliko se pokaže da je to jedini problem između Kijeva i EU. 


     Timošenkova je 20. aprila stupila u štrajk glađu u znak protesta zbog odnosa zatvorskih stražara i lekara prema njoj, a tvrdila je i da su je udarali prilikom pokušaja da je odvedu u bolnicu. 


     EU, na čelu sa Nemačkom, juče je oštro reagovala na izveštaje o udarcima koje je Julija Timošenko navodno zadobila u ukrajinskom zatvoru, a pojedini nemački poslanici upozorili su da bi slučaj Timošenkove mogao da ugrozi i približavanje Ukrajine EU. 


     Suprug bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko tvrdi da ukrajinske vlasti pokušavaju da je ubiju.


     Aleksandar Timošenko je rekao da su fotografije njegove supruge na kojima ona leži u modricama u zatvorskoj ćeliji "šokantne i zastrašujuće".


     Timošenkova je na izdržavanju zatvorske kazne od sedam godina zbog zloupotrebe položaja dok je bila na funkciji premijera, podseća AP.


     Njen suprug je rekao agenciji AP u Pragu, gde je dobio politički azil, da su njene povrede, koje joj je, kako tvrdi, naneo zatvorski čuvar, "proba njenog fizičkog uništenja - ubistva koje ukrajinske vlasti planiraju još od početka represije protiv nje" i dodao da je njegova supruga borac i "stajaće uspravno do kraja". 


     Fotografije sa modricama na njenim rukama i stomaku su već obišle Evropu.


     Timošenkova je pretučena 20. aprila dok se opirala premeštanju u državnu bolnicu, u koju su je stražari silom odveli. 


     Ona je odbila lečenje u toj ustanovi i već posle dva dana vraćena je u zatvor, a njen advokat Sergej Vlasenko izjavio je da ona "ništa ne jede i pije samo vodu", kao i da trpi nesnosne bolove u leđima. 
     Timošenkova je već osuđena zbog zloupotrebe službenog položaja i potpisivanja štetnog gasnog ugovora sa Rusijom, a protiv nje je pokrenuto još nekoliko krivičnih predmeta, ali je ona zahtevala da joj se sudi u odsustvu, jer zbog bolova u leđima ne može da prati suđenja. 


     U međuvremenu, u sudnicu je donet krevet kako bi joj se omogućilo da, ipak, prisustvuje suđenjima, ali njen advokat tvrdi da to izlazi iz okvira sudske prakse i traži da joj bude omogućeno adekvatno lečenje.

Нема коментара:

Постави коментар