среда, 18. април 2012.

ARGENTINA NACIONALIZOVALA ŠPANSKI UDEO U NAFTNOM GIGANTU - SLAVLJE U ARGENTINI, ŠOK U ŠPANIJI I EU


     Gnevne španske vlasti poručuju da je Argentina "sama sebe upucala u nogu" odlučivši da nacionalizuje španski udeo (u vlasništvu španske kompanije Repsol) u naftnoj kompaniji YPF koja operiše u Argentini, prenosi BBC. Španski ministar spoljnih poslova, Hoze Manuel Garsia-Margaljo, strogo je upozorio argentinskog ambasadora da će biti "velikih posledica" u odnosima ove dve zemlje. Većinu deonica u kompaniji YPF do sada je imala španska naftna kompanija Repsol - posle najave o argentinskoj nacionalizaciji deonice su im odmah pale za 6%. Investitori u Španiji su u panici, ali potez je dočekan sa velikim odobrenjem u Argentini, prenosi BBC.
slika: Šok i gnjev u Španjolskoj i EU - Argentina nacionalizirala španjolski udio u naftnom gigantu, kompaniji YPF - slavlje na ulicama Buenos Airesa
     Evropska Komisija "izuzetno razočarana", otkazani radni sastanci sa Argentinom - razmatraju se sve opcije


     Popularna argentinska predsednica Kristina Fernandez de Kiršner svojim potezom izazvala je gnev u EU i slavlje u Argentini. "Ovaj čin neće proći bez kazne", rekao je generalni direktor španske naftne kompanije Repsol, Antonio Brufau. Šef Europske Komisije, Hose Manuel Barozo, rekao je da je "izuzetno razočaran" potezom Argentine i da je EU očekivala da će se Argentina pridržavati međunarodnih zakona i obaveza. Evropska Komisija trebala je održati radni ekonomski sastanak sa argentinskim predstavnicima krajem ove nedelje, ali sada je sve otkazano. Portparolka Evropske Komisije navela je da se trenutno razmatraju "sve opcije" po pitanju argentinske odluke da nacionalizuje špansku kompaniju.


     Španski ministar spoljnih poslova rekao je danas medijima da je poručio argentinskom ambasadoru, Karlo Antonio Betiniju, da je ovo "loša vest za Španiju, ali užasna vest za Argentinu". Takođe je najavio da bi Španija mogla uzvratiti ekonomski protiv Argentine.


     Argentinska predsednica Kristina Fernandez de Kiršner odbacila je sve te pretnje i rekla što misli o njima - "Kao predsednica Argentine neću se uopšte osvrtati na ove pretnje... jer ja predstavljam ceo argentinski narod. Ja sam predsednica države, a ne neki nasilnik".


     Plan nacionalizacije juče je lično predstavila predsednica Kiršner za vreme konferencije u Buenos Airesu - objava je dočekana sa velikim aplauzom, prenosi BBC.


     Funkcioner argentinske vlade potvrdio je juče da YPF postaje državna kompanija i država preuzima 51% vlasničkog udela koga su do sada držali Španci. Preuzimanje stupa na snagu odmah i već je oformljena državna komisija koja će od sada upravljati naftnom kompanijom. Potez je proslavljen na ulicama Buenos Airesa, ljudi su nosili transparente sa natpisima "YPF - sad si ceo naš!" i "Repsol, odlazi iz YPF-a!", piše u izveštaju BBC-a.
     Fernandez de Kiršner i dalje "šokira" investitore na opšte oduševljenje naroda - 2008. je nacionalizovala privatne penzione fondove, a kasnije i glavnu avio kompaniju "Aerolineas Argentinas". Većina stanovnika krivi masovnu privatizaciju koja se dogodila 90-ih za sve ekonomske probleme i bankrot zemlje 2001-02.
     AFP prenosi da bi kompanija Repsol mogla da traži odštetu od oko 10 milijardi USD. Udeo u argentinskoj kompaniji YPF donosio je španskom Repsolu čak četvrtinu ukupnog profita. Portparol Repsola kritikovao je predsednicu Kiršner i rekao da "Argentina ovo ne zaslužuje, ovo nije oličenje jedne moderne države".
(BBC | AFP | AP)

Нема коментара:

Постави коментар