четвртак, 26. април 2012.

SVE VIŠE ZABRINUTIH ZA TIMOŠENKOVU


     Berlin, Kijev, Brisel - Predsednik Nemačke Joahim Gauk otkazao učešće na samitu u Ukrajini u maju zbog odnosa ukrajinske vlasti prema Juliji Timošenko. Reagovala i Ketrin Ešton.
(Beta, arhiva)
     Gaukov portparol potvrdio je izveštaje medija u kojima se navodi da je razlog za ovaj potez duboka zabrinutost Nemačke za dalju sudbinu bivše ukrajinske premijerke koja se nalazi u zatvoru, kao i da je odluka doneta u dogovoru sa saveznom kancelarkom Angelom Merkel.


     Tim potezom nemačkog predsednika jasno je da će se tek popravljeni odnos Ukrajine i Nemačke opet pokvariti. 


     Takođe, nemačka ministarka pravosuđa Sabine Lojthojser-Šnarenberger rekla je danas da "nemačka vlada poziva Ukrajinu da izbegne da čini bilo šta čime se vređaju prava Julije Timošenko" i istakla da je njoj "hitno potrebna odgovarajuća medicinska nega". 


     Nekadašnja predsednica ukrajinske vlade nalazi se na izdržavanju sedmogodišnje zatvorske kazne, u lošem je zdravstvenom stanju i počela je prošlog petka štrajk glađu zbog, kako je rečeno, nasilnog ponašanja zatvorskih čuvara prilikom premeštanja iz zatvora u bolnicu. 


     Nemačka vlada je već juče oštro kritikovala ophođenje vlasti prema Juliji Timošenko. Portparol kancelarke Angele Merkel je rekao da je, u slučaju da su tačni izveštaji o tome da je primenjena sila prilikom premeštanja nekadašnje ukrajinske premijerke iz zatvora u bolnicu, reč o "neprimerenom i neprihvatljivom ponašanju". 


     Ukrajinski predsednik Viktor Janukovič zato je danas zatražio da se ispitaju navodi bivše ukrajinske premijerke o tome da su je zatvorski stražari udarali prilikom pokušaja da je odvedu u bolnicu. 


     "Dao sam instrukcije tužiocu da istraži ovo pitanje i nadam se da ćemo vrlo brzo dobiti konkretan odgovor", rekao je Janukovič koji se dosad nije oglašavao povodom štrajka glađu Julije Timošenko, preneo je AFP. 


     Osim Nemačke, danas je reagovala i visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove Ketrin Ešton, koja je danas "izrazila duboku zabrinutost" zbog situacije u kojoj se nalazi bivša ukrajinska premijerka. 


     U saopštenju, Ketrin Ešton navodi da je iz kancelarije ukrajinskog ombudsmana obaveštena da je Julija Timošenko ovog meseca podvgnuta fizičkom nasilju prilikom transfera iz ćelije u bolnicu. 


     Visoka predstavnica EU podsetila je na obavezu Ukrajine da brzo i nepristrasno istraži svaku žalbu zbog torture ili drugih oblika surovog, nehumanog ili degradirajućeg postupanja. 


     Eštonova je izjavila i da je zabrinutost i zbog odluke Timošenkove da počne štrajk glađu u koji je, prema rečima njenog advokata, stupila u znak protesta "zbog svega sto se događa zemlji i njoj lično". 


     I visoka predstavnica EU pozvala je ukrajinske vlasti da obezbede puno poštovanje prava Julije Timošenko na odgovarajuću medicinsku negu u odgovarajućoj instituciji. 


     Osim nje, još jedan visoki zvaničnik EU izjavio je zabrinut zbog situacije sa Timošenkovom, Komesar EU za proširenje Štefan File danas je i zatražio traži od zvaničnog Kijeva objašnjenje. 


     File zabrinut za Timošenkovu


     Komesar EU za proširenje Štefan File zabrinut je zbog situacije sa bivšom premijerkom Ukrajine Julijom Timošenko i traži od zvaničnog Kijeva objašnjenje.
Foto: Beta, Arhiva
     "Komesar File je izrazio veliku zabrinutost zbog najnovijih vesti o ponašanju prema Timošenkovoj i insistira da ukrajinska vlast neodložno objasni šta se desilo u vreme njenog prevoženja iz zatvora u bolnicu 20. aprila i posle toga", navodi se u saopštenju Fileove pres službe.


     Agenciji Unian su u pres službi rekli da je File to rekao tokom susreta u Briselu sa prvim vicepremijerom Ukrajine Valerijem Horoškovskim, sa kojim je glavna tema bila situacija sa bivšom ukrajinskom premijerkom. 


     File je podsetio Horoškovskog da je za Ukrajinu izuzetno važno da pokaže predanost vladavini prava i demokratskim vrednostima, kao i da Kijev treba da uloži sve napore kako bi uklonio zabrinutost u odnosu na politički motivisane sudske procese i arbitrarne primene pravosuđa u okviru široke sudske reforme. 


     Komesar EU je, takođe, naglasio da je potrebno da Ukrajina poštuje prava zatvorenika, uključujući pravo na lekarsku pomoć. 


     Timošenkova je u utorak saopštila da je prilikom prevoza iz zatvora u bolnicu prošlog petka prema njoj, navodno, primenjeno fizičko nasilje, da su joj troje zatvorskih stražara zavrtali ruke i noge i pritom je udarili u stomak. 


     Njen advokat je saopštio da je stupila u štrajk glađu "u znak protesta protiv onoga što se dešava" u zemlji. 


     Ukrajinska služba za izvršenje zatvorskih sankcija demantovala je izveštaje o fizičkom napadu, kao i da je Timošenkova u razgovoru sa čuvarima rekla da nije proglašavala štrajk glađu, ali je odbila da to potvrdi pismeno. 


     Glavni tužilac je naložio da se sprovede detaljna istraga o izjavi Timošenkove o fizičkom nasilju. 


     Timošenkova je oktobra 2011. godine osuđena na sedam godina zatvora zbog prekoračenja ovlašćenja prilikom potpisivanja sporazuma o isporuci gasa sa Rusijom 2009. godine. Ona od kraja decembra prošle godine služi kaznu u zatvoru u Harkovu. 


     Oblasni sud Harkova je 19. aprila počeo razmatranje drugog postupka protiv Timošenkove, u vezi sa finansijskim mahinacijama kada je bila na čelu korporacije Ujedinjeni energetski sistemi Ukrajine, 90-ih godina.

Нема коментара:

Постави коментар