петак, 6. април 2012.

UN: SIRIJA PRETVORENA U RATNU ZONU


     Generalni sekretar UN Ban Ki Mun kaže da kriza u Siriji postaje sve veća i uzima sve više života iako vlada u Damasku tvrdi da povlači svoju vojsku.
Foto: Beta, Arhiva
     Ban je pozvao Asada da bude na visini zadatka i da održi svoja obećanja da će do 10. aprila povući vojsku i teško naoružanje iz gradova, dok je opoziciji poručio da bude spremna da prekine sve vidove nasilja, ukoliko sirijska vlada ispuni dogovoreno, javio je AP.


     "Mesta, gradovi i sela pretvoreni su u ratne zone. Izvori nasilja su umnogostručeni. Ljudska prava sirijskog naroda i dalje se krše, a dramatično raste potreba za humanitarnom pomoći", rekao je Ban na Generalnoj skupštini UN. 


     Njegova izjava usledila je nakon što su sirijski opozicioni aktivisti javili da su režimske snage napale predgrađe glavnog grada Damaska, Dumu i da je taj napad potvrdio da Asad pojačava nasilje uoči 10. aprila. 


     Specijalni izaslanik UN za Siriju Kofi Anan rekao je danas da ga je Sirija obavestila da su se njeni vojnici delimično povukli sa tri lokacije - iz Idliba, Zabadanija i Dare, ali je ocenio da sirijska vlada mora da hitno preduzme još odlučnije korake u tom pravcu. 


     Anan i Ban su se obratili Generalnoj skupštini nekoliko minuta nakon što je Savet bezbednosti pozvao Siriju da hitno i vidljivo ispuni svoja obećanja. 


     Takođe, Savet bezbenosti je naveo mogućnost preduzimanja "daljih koraka", ukoliko Sirija ne sprovede mirovni plan u šest tačaka koji je ponudio Anan, a Asad se saglasio s njim 25. marta. 


     Kofi Anan je ranije rekao da je sirijska vlada prihvatila da do 10. aprila zaustavi borbe i da će se on založiti da isto učine pobunjenici, 48 sati nakon toga, preneo je Rojters. 


     Ananov plan u šest tačaka jednoglasno je usvojen u SB UN 21. marta, a u njemu se od naoružane opozicije i sirijskog režima traži obustavljanje borbi, stvaranje uslova za dostavljanje humanitarne pomoći ugroženima i za započinjanje dijaloga. 

Нема коментара:

Постави коментар