недеља, 1. април 2012.

DANSKA: HILJADE ANTIFAŠISTA STISNUTOM ŠAKOM I "SRPOM I ČEKIĆEM" PROTIV ULTRADESNIČARA


     Oko 200 do 300 pripadnika ultra - desničarskih grupa iz Velike Britanije, Švedske, Poljske i Nemačke okupilo se na protestnom skupu u gradu Arhus u Danskoj da bi, prema rečima organizatora, tu formirali antiislamski savez za ceo kontinent.
slika: Danska - tisuće antifašista stisnutom šakom i "srpom i čekićem" protiv ultra-desničara
     Proteste je organizovala Engleska liga obrane (EDL) koja tvrdi da želi zaustaviti "islamizaciju Evrope". Isti, već viđeni u istoriji, izrazi ksenofobije u Evropi, ovaj put imaju za cilj muslimane umesto Jevreja. Da im mračna ideja pokrenuta od norveškog masovnog ubice Brejvika neće proći, još jednom su pokazali i dokazali, ovog puta stanovnici danskog grada Arhus.
     Paralelno skupu "Evropski skup protiv džihada", koji su organizovali evropski ultra-desničari, održavao se kontramiting danskih levičara pod nazivom "Arhus za različitost", koji je okupio oko 2.500 ljudi koji su marširali sa crvenim zastavama radničkih obeležja "srpa i čekića" i prepoznatljivim simbolima otpora - stisnutom šakom.
     Tokom protesta koji je razdvajao policijski kordon, jedna grupa levičara sa crnim maskama pokušala je da probije kordon, ali su sprečeni od strane policije. Međutim, iskazivanje besa i revolta prema ultra-desničarima koji su došli u Dansku, nije se zaustavilo ni posle završetka protesta, te su njihovi autobusi napadnuti kamenjem, bocama i svim što se protivnicima rasizma našlo pod rukom, pa su morali pod jakom policijskom pratnjom da napuste grad Arhus. Policija je privela oko 80 osoba.
(BBC | You Tube)

Нема коментара:

Постави коментар