среда, 4. април 2012.

BRANKICA STANKOVIĆ: SISTEM ŠTITI NASILNIKE


     Početak ponovljenog suđenja jednom od vođa Partizanovih navijača Milošu Radisavljeviću zbog pretnji novinarki B92 Brankici Stanković odložen je za 23. maj.
Foto: B92, Arhiva
     Pošto se Brankica Stanković, koja je u ovom sudskom postupku svedok, nije pojavila na suđenju jer je prehlađena, branioci optuženog Radisavljevića tražili su da sudija izda nalog za njeno privođenje.


     Miloš Radisavljević Kimi, jedan od vođa navijačke grupe Alkatraz, pravosnažno je osuđen na šest meseci zatvora zbog nasilničkog ponašanja tokom fudbalske utakmice Partizan - Šahtjor u decembru 2009. godine u Beogradu, ali je Apelacioni sud 11. jula 2011. ukinuo drugi deo presude kojom je bio osuđen na godinu dana zatvora zbog ugrožavanja sugurnosti Brankici Stanković i naložio novo suđenje. 
     Na današnjem glavnom pretresu ponovljenog suđenja, branioci Radisavljevića su zahtevali od sudije da izda nalog za privođenje oštećene novinarke B92, pa je sud naložio da ona u roku od osam dana dostavi dokaz da je prehlađena, odnosno bolesna i da se zato nije odazvala pozivu suda. 


     Brankici Stanković je na osnovu bezbednosne procene nadležnih institucija pre dve i po godine dodeljeno 24-časovno obezbeđenje MUP-a Srbije, koje traje do danas. Zvaničan razlog bio je upravo serijal o huliganima "Nemoć države". Zbog svih pretnji koje su usledile tada, pokrenuti su brojni sudski postupci koji traju već dve i po godine. 
     Brankica Stanković je još 2009. godine dala iskaz i u istrazi i u policiji. Sud, međutim, ne koristi te iskaze, jer se advokati optuženih protive čitanju iskaza i insistiraju da se autorka "Insajdera" lično pojavi. 
     Ponovljeno suđenje grupi od šest navijača Partizna, koje je predvodio Goran Klještan, a kojima se sudi za isto delo kao i Milošu Radisavljeviću, za pretnje upućene pevanjem pesme "Otrovna si kao zmija, proćićeš kao Ćuruvija", održano je pre tri nedelje. 


     Sud je i tada insistirao na tome da se pojavi autorka "Insajdera" i da pred navijačima ponovi svoj iskaz iz istrage. Tog dana u Palati pravde je zbog mogućih incidenata vladalo pravo vanredno stanje. Tu su bile patrole interventne policije, sudska straža, policajci iz obezbeđenja, jer su u istoj sudnici bili i pripadnici navijačke grupe Partizana kojima se sudi zbog pretnji i Brankica Stanković kao svedok. 


     Na tom glavnom pretresu autorka "Insajdera" je rekla: "Uporno me pozivate da se pojavim kao svedok, iako ja nisam svedok, jer nisam ni bila na utakmici. Na sva pitanja da li sam se osećala ugroženo zbog poruke - Proći ćeš kao Ćuruvija - već sam odgovorila u iskazu policiji i u istrazi. To ste mogli da koristite, jer nemam šta novo da kažem. Niste to koristili, jer vam je cilj da me izložite linču advokata koji brane huligane, kao i da me naterate da budem u istoj prostoriji sa onima koji su mi pretili. To, nažalost, pokazuje još jednom da je ovo sistem koji štiti huligane, nasilnike i one koji prete".


     Miloš Radisavljević se optužnicom tereti da je za vreme utakmice, koja je direktno prenošena, gumenu lutku koja je simbolizovala Stankovićevu nabijao na metalnu šipku. Nakon toga, on je lutku bacio drugim navijačima, koji su pevali pesmu "Otrovna si kao zmija, proći ćeš kao Ćuruvija" upućenu Stankovićevoj. 


     Posle incidenta na stadionu, Radisavljević je nekoliko meseci bio u bekstvu, posle čega je uhapšen, a nakon izricanja prvostepene presude pušten je da se brani sa slobode. Posle ukidanja presude u julu, ponovo mu se gubi trag do hapšenja u Makedoniji 21. februara. Iste večeri je deportovan i od tada je u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Нема коментара:

Постави коментар