петак, 28. октобар 2011.

SEDLAREVIĆ: VOJVODINA MNOGO IZGUBILA ZBOG POSTOJEĆEG USTAVA

     Pre više od pet godina Liga socijaldemokrata Vojvodine i Bojan Kostreš tada na čelu Skupštine AP Vojvodine, upozoravali su da Ustav nije dobar. Pozvali smo zatim građane da bojkotuju ustavni referendum i taj referendum 28. i 29. oktobra u Vojvodini nije prošao.
Vojvodina mnogo izgubila zbog postojećeg Ustava
     Rekli smo da Ustav nije dobar, jer Vojvodina tim Ustavom ne dobija zakonodavnu, izvršnu i delimičnu sudsku vlast, izvorne prihode i imovinu, kao što je bilo traženo i dogovoreno u Platformi Izvršnog veća o položaju Vojvodine u novom Ustavu Srbije. Dokumentu od kojeg je tadašnji predsednik pokrajinskog Izvršnog veća Bojan Pajtić odustao i slavodobitno se vratio sa zacrtanih 7% za Vojvodinu u budžetu Srbije, iako pokrajina daje pet puta više.


     Od početka smo upozoravali i njega i sve Vojvođane da je to prevara. 


     Povrh svega, nije postojala demokratska procedura javne rasprave, građani nisu mogli da utiču na donošenje teksta Ustava, domaće pravo je stavljeno iznad međunarodnog i bilo je sasvim evidentno da će on biti kočnica evropskim integracijama Srbije. 


     Ipak, taj i takav Ustav je usvojen.


     Pet godina kasnije, mnogima je jasno da će ovaj Ustav biti prepreka evropskim integracijama Srbije i da će morati da se menja, a od famoznih 7% ne stiže ni sedmi deo.


     Vojvodina je međutim izgubila još mnogo više. Jer, da je tokom ovih pet godina bila u prilici da raspolaže svojom imovinom i izvornim prihodima danas bi nesumnjivo bila u mnogo boljoj poziciji.


Maja Sedlarević,
Potpredsednica Izvršnog odbora 
Glavnog odbora LSV

Нема коментара:

Постави коментар