среда, 4. април 2012.

PREDSEDNIK EKVADORA RAFAEL KOREA NE IDE NA "SAMIT AMERIKA" JER KUBA NIJE POZVANA


     Sredinom ovog meseca, 14. i 15. aprila, u Kolumbiji održava se godišnji "Samit Amerika" koji okuplja države Severne Amerike, Južne Amerike, Centralne Amerike i Kariba. Prvi samit je održan u gradu Miami, SAD, 1994. Jedina država koja nije prisustvovala samitu do sada je Kuba, jer nije bila nikada ni pozvana, za to se pobrinula dominantna članica samita - SAD.
     Ove godine tom trendu se otvoreno suprotstavio predsednik Ekvadora, Rafael Korea, najavivši u pismu da je odlučio da bojkotuje samit jer Kuba - još jednom - nije pozvana. Ali, zato će na "Samitu Amerika" u kolumbijskom gradu Kartageni, kako je potvrđeno, svakako biti zapažen američki predsednik Barak Obama.


     Korea je prošli mesec predložio svim članicama levičarske Bolivarijanske alijanse - koja osim Ekvadora uključuje Venecuelu, Boliviju i Nikaragvu - da bojkotiraju samit, ali prema poslednjim informacijama, svi predstavnici ovih zemalja potvrdili su svoj dolazak.


     I pored nedostatka konsenzusa prema njegovom predlogu, Korea je ustrajao u svojoj odluci i poslao otvoreno pismo kolumbijskom predsedniku Huanu Manuel Santosu u kome između ostalog piše da je SAD nametnuo zabranu kubanskoj participaciji na samitu. Korea ističe da je američki veto "nedopustiv" i da on ne predstavlja mišljenje većine.
     "Nedopustivo je da se na ovim samitima ne raspravlja o temama kao što su neljudska blokada Kube i očita kolonizacija Malvinskih ostrva", napisao je Korea. Korea je takođe istakao da se nada da će svojim nedolaskom na samit potaknuti debatu o pojedinim važnim pitanjima.


     SAD odbija da dopusti Kubi prisustvo na samitu koji se održava svake 3 godine, prenosi Washington Post. Istorijski samit je vođen od strane SAD-a i proizašao je iz organizacije OAS (Organization of American States) - a Kubi nije dopuštena participacija na OAS-u još od 1962. Službena Havana izrazila je želju da Kuba želi da sudeluje na samitu u Kolumbiji, ali poziv nisu dobili.


     Predsednik Rafael Korea ovim potezom je pokazao da više vrednuje pravedne odnose nego potencijalne beneficije koje prusustvo na samitu donosi.
(Washington Post)

Нема коментара:

Постави коментар