уторак, 1. мај 2012.

BOJKOT EP U UKRAJINI ZBOG SLUČAJA TIMOŠENKO?


     Uslovi u kojima se ukrajinska opoziciona političarka Julija Timošenko nalazi u zatvoru, na Zapadu izazivaju sve više kritika. Šest nedelja uoči početka Evropskog prvenstva u fudbalu. Taj slučaj je pokrenuo oštru debatu.
     Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič trenutno privlači dosta pažnje – i to više nego što mu je verovatno drago. Jer, dok se njegova zemlja priprema za Evropsko prvenstvo u fudbalu, rastu kritike na račun njegove politike.
Suđenje Juliji Timošenko odgođeno zbog njenog lošeg zdravstvenog stanja
     U Nemačkoj su sve glasniji zahtevi za sankcijama. Spominje se čak i potraga za drugim zemljama kao domaćinima Evropskog prvenstva. Tako je, na primer, ministar unutrašnjih poslova i sporta pokrajine Saksonije-Anhalt Holger Štalkneht (CDU) u izjavi za list "Midetldojče cajtung" naglasio: "Ne bi trebalo da toj državi damo osnovu za prikrivanje lošeg stanja". I parlamentarna državna sekretarka u Ministarstvu za razvoj, Gudrun Kop, zalaže se za premeštanje Evropskog prvenstva. "Trebalo bi proveriti mogu li sve utakmice da se održe samo u Poljskoj ili u Poljskoj i u još nekoj drugoj zemlji", izjavila je ta političarka liberala (FDP) listu "Vestfalenblat".


     Angela Merkel razmatra da se pridruži bojkotu


     Pozadina cele diskusije je slučaj Julije Timošenko. Ta ukrajinska opoziciona političarka i bivša premijerka štrajkuje glađu - i to već više od nedelju dana. Liderka nekadašnje "Narandžaste revolucije" želi time da ukaže na neljudske uslove u zatvoru. Timošenko se u zatvoru nalazi od protekle godine i to, kako su uvereni mnogi posmatrači – nepravedno. Ona je osuđena na sedam godina zatvora, ali sudski proces vođen u tom slučaju međunarodna javnost oštro je kritikovala. Isticano je da je Julija Timošenko žrtva "političke osvete" predsednika Viktora Janukoviča.
     Vodeći nemački političari sa zabrinutošću prate razvoj događaja u Ukrajini. Prvi se oglasio predsednik njemačkih socijaldemokrata (SPD) Zigmar Gabrijel, koji je u listu "Bild am Zontag" citiran: "U slučaju nedoumice, tamo ne bi trebalo otputovati. Političari moraju da paze da ne postanu 'profesionalni tapšači' režima". Sada je i kancelarka Angela Merkel (CDU), kako piše nedeljnik "Špigel", najavila da razmatra mogućnost da se pridruži političkom bojkotu Evropskog prvenstva. Ukoliko Julija Timošenko do početka prvenstva ne bude puštena na slobodu, Angela Merkel će savetovati svojim ministrima da ne prisustvuju utakmicama koje se igraju u Ukrajini, navodi "Špigel".


     Pritisak – ali kako?


     Taj stav ne deli generalni direktor Nemačkog olimpijskog sportskog saveza (DOSB) Mihael Fesper. "Smatram da je bolje da se tamo otputuje i ugovore sastanci sa opozicijom i gospođom Timošenko. Verujem da je za vlastodršce to nezgodnije, nego da se jednostavno ne otputuje."
     Fesper, međutim, dodaje da se ne treba ponašati ni tako kao da Evropsko prvenstvo u fudbalu nema nikakve veze sa političkim stanjem u zemlji. Od Evropske fudbalske federacije (UEFA), koja je organizator Prvenstva, Fesper zahteva da se jasno distancira od kršenja ljudskih prava od strane ukrajinskog režima. "Svetla reflektora trebalo bi iskoristiti da se ukaže na stanje i da se izvrši što je moguće veći pritisak na režim", kaže Fesper.


     Julija Timošenko u zatvoru u Harkovu



     Nemačka vlada je još pre nekoliko dana uputila jasne poruke ukrajinskom rukovodstvu: oboleloj Juliji Timošenko mora se osigurati potrebno lečenje. Nemačka je 51-godišnjoj političarki ponudila lečenje u berlinskoj klinici "Šarite", kod specijalista, koji su je već pregledali u Ukrajini. Prema izveštajima i navodima same Julije Timošenkom, ona je u zatvoru zlostavljana.


     Evropsko prvenstvo u senci represije


     Na predlog da se Julija Timošenko preveze u Nemačku na lečenje, ukrajinska Stranka regiona reagovala je osorno: izjave Angele Merkel su "mešanje u unutrašnje poslove" Ukrajine, istaknuto je u saopštenju objavljenom u nedelju (29.4.). A Janukovičev stranački kolega Vasilij Kiseljov je dodao: "Kancelarka je očigledno na trenutak zaboravila da je na vlasti u Nemačkoj, a ne u Ukrajini." Ona od ukrajinske vlade zahteva "nešto faktički nemoguće", rekao je Kiseljov i dodao: "Naše zakonodavstvo ne predviđa lečenje zatvorenika u inostranstvu." Kiseljov je izjavio da je spreman na promene zakona samo pod jednim uslovom: "Ukoliko gospođa Merkel i ostalih 150 žena iz zatvora Kačanova koje imaju iste probleme kao Timošenko, uzme pod svoju zaštitu, i njih takođe smesti u 'Šarite'."
     Slučaj Timošenko je, međutim, zaista samo jedan primer kršenja ljudskih prava u Ukrajini. Proteklih nedelja i meseci učestali su izveštaji o prestupima režima u Kijevu. Ćerka Julije Timošenko, Jevgenija, je za to vreme nemačkoj vladi uputila poziv da spase njenu majku. "Sudbina moje majke i moje zemlje su jedno te isto", rekla je Jevgenija Timošenko nedeljnom izdanju lista Frankfurter algemajne cajtung. "Ako ona umre, umreće i demokratija u Ukrajini", naglasila je ćerka Julije Timošenko.
(Ane Almeling / Marina Martinović)
     Evropsko prvenstvo u senci represije


     Skandal oko bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko opterećuje odnose između EU i Ukrajine. Taj spor baca tamnu senku i na predstojeće Evropsko prvenstvo u fudbalu, smatra komentator DW Bernd Johan.
     Evropsko prvenstvo u fudbalu koje se u junu održava u Ukrajini trebalo bi da bude lepa svečanost. Ta zemlja želi da se predstavi kao dobar domaćin. A sada je Julija Timošenko, bivša premijerka i nekadašnja glavna zagovornica demokratskog puta Ukrajine prema Evropi, stupila u štrajk glađu. I to baš u Harkovu, jednom od četiri grada u kojima će se igrati utakmice. Tamo bi trebalo da igra i nemačka reprezentacija. Ali, samo nekoliko nedelja pre Evropskog prvenstva, eskalirao je sukob koji već mesecima opterećuje odnose Nemačke i Evropske unije sa Ukrajinom.


     Ukrajina je proteklih godina uspešno sarađivala sa EU i na političkom i na privrednom polju. Već postoji gotov tekst ugovora o pridruživanju koji je povezan sa opsežnim sporazumom o slobodnoj trgovini. Ukrajinski političari su čak izrazili i želju da njihova zemlja uđe u Evropsku uniju. Međutim, optimizam je već odavno splasnuo. EU je još prošle godine "stavila na led" ugovore sa Ukrajinom. Čini se da ni uvođenje sankcija protiv te zemlje više nije isključeno.


     Obračun sa političkim protivnicima


     EU se sa pravom distancira od Ukrajine. Pred očima evropskih partnera ukrajinsko rukovodstvo uvelo je autoritativni režim. U sudskim postupcima donose se, pravno gledano, krajnje sporne presude protiv članova bivše vlade Julije Timošenko. U međuvremenu, donesene su presude i pokrenuti postupci protiv nekoliko bivših ministara. Te oštre mere protiv članova bivše vlade imaju jasnu pozadinu: tu je reč o političkom obračunu. Ali radi se i o tome da se uz pomoć pravosuđa sa predstojećih parlamentarnih izbora, koji bi trebalo da budu održani u oktobru ove godine, odstrane važni opozicioni lideri.


     Političari iz Nemačke i drugih članica Evropske unije govore o selektivnom, politički motivisanom pravosuđu. Ipak, sve kritike koje su proteklih meseci upućene, kod rukovodstva u Kijevu nisu naišle na plodno tlo. Predsednik Viktor Janukovič i njegov državni aparat očigledno nisu spremni da prihvate apele i preporuke iz Evropske unije.


     Ta tvrdoglavost ukrajinskog rukovodstva sada je očigledno navela i Juliju Timošenko na očajnički čin. Štrajk glađu je protest protiv nasilja koje je osoblje u zatvoru primenilo protiv nje, kaže njen advokat. "Život moje majke je ugrožen", kaže njena ćerka.
  
     Julija Timošenko se već devet meseci nalazi u zatvoru u Harkovu. Ona je osuđena na zatvorsku kaznu u trajanju od sedam godina zbog zloupotrebe vlasti. U međuvremenu je protiv nje pokrenut još jedan sudski postupak. Uprkos tome što su Nemačka i EU protiv toga protestovali. Nemački lekari su pregledali Juliju Timošenko i zbog dijagnostifikovane bolesti izrazili sumnju u njenu sposobnost da izdrži zatvorsku kaznu. U nemačkim medijima počela je da se upotrebljava reč "zlostavljanje". Govori se o tome da se, u ovom slučaju, po svaku cenu želi da se slomi volja jednog čoveka.


     Dobar izbor za Evropsko prvenstvo?


     Može li se, s obzirom na sve te događaje u Ukrajini, stvarno održati opuštena i radosna fudbalska svečanost? Političari iz država članica Evropske unije će još razmisliti da li će putovati u tu zemlju i da li će tom prilikom poželeti da pruže ruku ukrajinskom predsedniku. I evropski fudbalski savezi bi sada trebalo da se zapitaju da li je Ukrajina stvarno dobar izbor za domaćina Evropskog prvenstva. Jasno je da sport ne može da reši političke probleme, ali on poput reflektora skreće poglede na autoritativne strukture.


     Ukrajinski političari upravo stavljaju na kocku evropsku perspektivu svoje zemlje. A i nama bi mogli da pokvare zadovoljstvo na Evropskom prvenstvu u fudbalu.
(Bernd Johan)


     Crveni karton za Ukrajinu


     "Ono što sebi dopušta ukrajinsko pravosuđe u slučaju Julije Timošenko, odavno je zrelo za crveni karton (…) Sada treba iskoristiti reflektore Evropskog prvenstva u fudbalu da bi se izvršio pritisak..."


     Evo nekih komentara iz štampe sa nemačkog govornog područja.


     Salcburger nahrihten (Salcburg): "Ono što sebi dopušta ukrajinsko pravosuđe u slučaju Julije Timošenko, odavno je zrelo za crveni karton. Kada se zatvorenica koja se žali na jake bolove, nasilno i protiv svoje volje, transportuje u kliniku, onda to nije spojivo sa ljudskim dostojanstvom. Taj postupak je na granici mučenja. Janukovičev nepravedni režim je davno trebalo da bude izbačen sa terena. Krajnje je vreme da se sportski funkcioneri pre nego što dodele nekome održavanje turnira. Nepodnošljivo je da sportski savezi pristaju na korupciju, na milijarde oligarha. U slučaju Ukrajine, sada treba iskoristiti reflektore Evropskog prvenstva u fudbalu da bi se izvršio pritisak na Janukoviča i njegove pomoćnike."


     Luksemburger vort (Luksemburg): "Od pre nedelju dana, nekadašnja ikona narandžaste revolucije Julija Timošenko štrajkuje glađu – hoće li to biti rešenje za izbavljanje iz samovolje pravosuđa? Viktor Janukovič koji je na vlast došao 2010, igra jezivu igru sa Julijom Timošenko i opozicijom. Štrajk glađu je akt očajanja. Šta činiti? U evropskoj uniji su sve glasniji zahtevi da se bojkotuje fudbalsko Prvenstvo Evrope. Ali, sport je pogrešan teren za vođenje politike. Bolje bi bilo da se ekonomski posrnuloj Ukrajini uskrati pomoć i da se zamrznu razgovori o sporazumu o pridruživanju Evropskoj uniji. Taj jezik i Janukovič razume."


     Noje cirher cajtung (Cirih): "Vođstvo u Kijevu u slučaju Julije Timošenko pravi grešku za greškom. Ta tema je počela da baca senkku i na predstojeće Prvenstvo Evrope u fudbalu. Tu manifestaciju Ukrajina ne bi smela da iskoristi da bi se predstavila svetu u što boljem svetlu. Ali, Janukovičeva opsednutost namerom da skloni sa političke scene Juliju Timošenko očigledno ga sprečava da uoči druge stvari."

Нема коментара:

Постави коментар