петак, 23. септембар 2011.

DILMA RUSEF MEĐU MUŠKIM LIDERIMA

     Po mnogo čemu jedinstvena, prva žena na čelu Brazila ušla je juče u istoriju i tako što je postala prva predsednica koja je otvorila Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija.


     Nekadašnja ljuta gerilka, Dilma Rusef umela je u odbrani svojih levičarskih ideja da rukuje i puškom u mladosti i da u vreme latinoameričkih diktatura stoički izdrži najteže torture na robiji. A juče su, eto, njene reči i stavove pažljivo saslušali lideri 193 zemlje članice Ujedinjenih nacija, mahom muški svet. Uštirkani, u košuljama, sakoima i kravatama, imali su šta da čuju od ove žene u plavičastoj haljini. Jer u vreme globalne krize, ona kormilari rastućom ekonomskom silom, a da Brazil još nijednom nije zapao u turbulentne pobunjeničke vode, niti ima problema sa deficitom. Naprotiv, sve je manje siromašnih Brazilaca, sve je više gastarbajtera iz bogatih zemalja koji dobijaju uhleblje u nekoj od kompanija tropske zemlje.
     Pa i ako Amerikanci i Evropljani traže da im se dnevnice, kad rade u Brazilu, ne isplaćuju ni u dolarima ni u evrima, već u sigurnijim realima, Dilma Rusef je pred svetskim auditorijumom izrazila zabrinutost zbog krize. Pozvala je da se na severu, na Volstritu, ili preko Atlantika, u Parizu, Londonu, Rimu... prestane sa berzanskim i valutnim manipulacijama. U ime zemalja BRIK-a obećala je pomoć zemljama iz evrozone koje su zapale u nevolju. ''Tako ćemo pokušati da olakšamo dužničku krizu i da nekom vrstom finansijske barikade sprečimo razlivanje većih nevolja po Starom kontinentu'', rekla je u razgovoru sa predsednikom SAD Barakom Obamom pre početka 66. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. I čestitala je Obami na naporu da otvori nova radna mesta za rastuću armiju nezaposlenih.
     Podrazumeva se da oni koji ne mogu da se snađu u nekada obećanoj zemlji, sada mogu da rade u Brazilu. Dilmi Rusef u glasu se ne oseća trijumfalni ton. Ali je, kao i njeni sugrađani, solidarna i zadovoljna što Brazil napreduje, uprkos globalnim tokovima.


     Za nešto manje od hiljadu dana, zemlja kafe i karioka biće domaćin svetskog šampionata u fudbalu. Najmuškije slavlje na planeti otvoriće opet ista žena. Sledi Olimpijada. Ali u međuvremenu grade se putevi, stadioni, mostovi, pruge, umiruju favele, iskorenjuje se korupcija.


     Dilma ima još jako mnogo posla i malo vremena za inauguracije i svetkovine. Uz sve dosadašnje uspehe, tek ako na fudbalskom mundijalu Brazil uspe da osvoji zlato, Dilmi će odati priznanje da državu vodi baš onako kako treba. Muški.


     A kada je o ostalim jakim ženama reč, Hilari Klinton pre neki dan susrela se sa Dilmom. I čestitala joj je. I ona je, kako je dodala, pokušala da bude predsednik, ali joj to nije uspelo. Klintonova, koja je predsedničku kandidaturu izgubila od Obame, zna koliko je veštine bilo potrebno Dilmi da pridobije svoje sunarodnike.
(Zorana Šuvaković, 22.09.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар