среда, 28. септембар 2011.

JAKIĆ MILORAD - PRINCIPI OBEZBEĐENJA LICA I OBJEKATA 14: IZBOR TELOHRANITELJA

     Zadatak telohranitelja je da isključi ugrožavanje ličnosti koju štiti, mora biti veoma inteligentan i zato ga ne birajte po širini ramena i snazi. Telohranitelj mora biti neupadljiv. Izbegavajte one koji se hvale sa svojim sukobima. U zadnje vreme sve češće se angažuju žene telohranitelji, jer su mnogo odgovornije i kod njih je razvijeniji osećaj za profesionalizam u toj oblasti. Zbog neprofesionalnosti mnogo je klijenata i telohranitelja izgubilo živote u zasedama ili bilo oteto. Bolje je imati par dobro obučenih i sposobnih telohranitelja nego armiju nesposobnjakovića.


     Telohranitelj mora biti: 


- Neprimetan – da ne ide odmah uz vas, jer ako ga napadač primeti onda će ga lako i eliminisati.
- Iskusan – moraju biti kvalifikovani i iskusni specijalisti. Taj posao često rade bivši pripadnici tajnih službi, vojske i policije ali uvek proverite svoje radnike jer to što su radili u tim službama ne znači da su osposobljeni za taj posao i da imaju iskustva. Ne verujte mnogo onima koji se hvale svojim podvizima tajnim dosijeima i prošlošću.
- Da imaju inicijativu i razmišljaju – vi ne možete razmišljati o njihovom poslu, vi mislite na svoj posao, a oni na bezbednost.
- Kontaktan, oprezan, odgovoran, razuman – ako planirate na put, vaš telohranitelj je dužan ranije otići i napraviti izvidnicu, raspitati se o situaciji na terenu, uspostaviti kontakte i pripremiti bezbedan teren i trasu puta. On je vaš predstavnik. Birajte telohranitelja koji radi tiho i efikasno.
- Obrazovan i da poznaje strani jezik – obrazovanje i kultura su veoma važni faktori u radu telohranitelja. To će mu pomoći za vreme prijema, poseta u razgovoru i ponašanju. Savremene škole za telohranitelje imaju predmet bon-ton ponašanje. Vaš telohranitelj mora da se odeva kao i vi. Ako često idete preko granice vaš telohranitelj bi trebao poznavati jezik.
- Samodisciplina – mora biti samodisciplinovan i ne sme sebi dozvoliti da se opusti jer teroristi koriste baš taj momenat.
- Fizička kondicija – vaš telohranitelj ne mora biti krupan, ali mora biti fizički vešt i spreman. Obavezno poznavanje borilačkih veština, pogotovo ako ste vi fizički aktivni i on mora sve to izdržati.
- Njihov rad mora biti u smenama ne više od osam sati na dan, jer u smeni od dvanaest sati opada im koncentracija. Nezadovoljni su i manje efikasni, jer nemaju vremena za druge stvari.

- Medicinski kurs – mora biti obučen u pružanju prve pomoći i poznavanju medicine. Morate mu reći sve u vezi sa vašim zdravljem i istorijom bolesti, lekove, alergiju, krvnu grupu, lekare za kontakt.
- Pištolji i drugo oružje – mora biti specijalista u rukovanju oružjem i voditi strogo računa prilikom njegove upotrebe.
- Škola za obezbeđenje – mora imati završenu školu za službu obezbeđenja, protivdiverzionu zaštitu, protivpožarnu zaštitu, prvu pomoć, tehnička sredstva zaštite i kurs sigurne vožnje.

Нема коментара:

Постави коментар