уторак, 27. септембар 2011.

JAKIĆ MILORAD - PRINCIPI OBEZBEĐENJA LICA I OBJEKATA 13: SLUŽBA OBEZBEĐENJA


     Vi dobijate ono za šta i koliko plaćate. Radnik službe obezbeđenja koji ima malu platu, polako i slabo radi jer nema stimulaciju za rad. Ne izvršava i zabušava u svojim obavezama, a posebno u kritičnom momentu.


     Posao radnika obezbeđenja je častan i odgovoran posao.


     Međutim kao što smo i rekli mora biti i adekvatno nagrađen jer on je taj koji je dužan da zaštiti vas i vaše preduzeće. Puno je primera kad su službenici obezbeđenja bili ti koji su namerno propuštali špijune, uhode, kriminalce ili sami izdavali tajne preduzeća zato što nisu bili adekvatno plaćeni za svoj rad.
     Da bi dobro izvršavali svoj posao moraju biti u stalnom kontaktu sa svim radnicima i uključeni u sve segmente rada preduzeća. Nikome u preduzeću ne sme odavati službenu tajnu. Radnik obezbeđenja mora imati inicijativu u kritičnim situacijama. Dužan je znati mere i postupke u redovnim i vanrednim  situacijama. Mora dobro poznavati sve kritične tačke u preduzeću. Rutinski rad je opasan za radnika obezbeđenja. On mora biti kreativan i razmišljati o svom poslu.


     Dajte im do znanja koliko je njihov posao važan i odgovoran. Da oni predstavljaju ogledalo i čast firme, da su važan element produkta i usluga i ništa manje važni od inženjera i tehničara.


     Obezbeđenje stambene zgrade – Da li postoji razlika između  uniformisanog ili neuniformisanog obezbeđenja? Ne postoji, oni rade isti posao.


     Zgrade moraju imati na svim vratima video nadzor i alarmne sisteme i sva vrata moraju biti zaključana.


     Obezbeđenje zgrade mora da ispunjava sledeće:


- Izuzetno dobro poznaje celu zgradu.
- Da lično poznaje sve stanare zgrade.
- Da ima sve bitne informacije o stanarima.
- Da zna koja kola voze i koja su kola u garažama.
- Ne može niko da uđe bez njegovog znanja u zgradu.
- Periodično proverava komplet instalaciju zgrade.
- Usmeno i pismeno upozorava na neispravnosti.
- Proverava zbog čega je ko ušao u zgradu.

Нема коментара:

Постави коментар