петак, 30. септембар 2011.

GAŽENJE USTAVA, KUKAVIČLUK VLASTI - DRŽAVA SIMBOLIČNO PREDALA VLAST RULJI


PRETNJE HULIGANA NASILJEM

     Novi Sad, Beograd -- LSV: Parada ponosa mora da se održi, jer bi u suprotnom to značilo da se ne poštuje Ustav. LDP: Zabrana pokazuje kukavičluk vlasti, država predala vlast rulji.



     Čedomir Jovanović navodi da bi eventualno zabranjivanje Prajda bio pogrešan potez koji bi pokazao politički kukavičluk vlasti.


     "Niko nema prava na nasilje, a država nema prava da se pred nasiljem povlači. Građani koji ispunjavaju obaveze prema državi i društvu i nikoga ne napadaju, imaju pravo na okupljanje i takav skup treba da se održi", navodi LSV.


     U saopštenju se dodaje da država ima svoje instrumente, policiju i vojsku, kojima mora da se posluži da bi zaštitila ustavni poredak i bezbednost svih njenih građana. 


     Ta stranka je navela da ukoliko postoje saznanja da bi u nedelju mogao da se ponovi scenario od prošle godine, kada je rušen Beograd ili da se čak izazovu neki požari, onda je posredi "udruživanje radi zločinačkog poduhvata", odnosno organizovani kriminal. 


     "I tako se prema onima koji to pripremaju treba i odnositi", poručio je LSV i dodao da Ustav Srbije, "pored svih svojih manjkavosti", mora da se poštuje, jer je najviši akt zemlje. 


     "Ustavom je zagarantovano slobodno okupljanje građana, kao i sloboda mišljenja i izražavanja, a zabranjeno svako izazivanje i podsticanje rasne, nacionalne, verske ili druge neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti", podseća se u saopštenju.


     "Država simbolično predala vlast rulji"


     Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da bi eventualno zabranjivanje Parade ponosa bio pogrešan potez i da bi pokazao slabost i politički kukavičluk vlasti. 


     Jovanović je novinarima pre početka konferencije mladih liberala jugoistočne Evrope u Beogradu rekao da bi eventualno zabranjivanje Parade ponosa poslalo jasnu poruku da policija nije u stanju da obezbedi život u skladu sa zakonima u ovoj državi. 

     On je rekao da je bila dužnost predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovića da se u nedelju pojave na Paradi ponosa ne zato da bi demonstrirali bliskost sa LGBT populacijom, već da bi simbolično pokazali da je država sposobna da garantuje život u skladu sa zakonima, a ne u skladu sa voljom rulje. 


     Jovanović je dodao da će država ukoliko zabrani Paradu ponosa simbolično predati vlast, kako se izrazio, rulji koja se protivi održavanju te manifestacije. 


     Prema njegovim rečima, takve najave u LDP-u izazivaju prezir i brigu jer svim tim pričama samo žele da se prikriju problemi koji postoje, jednog dana vlast se krije iza barikada i nesrećnih Srba koje su tamo izveli da se ne bi postavilo pitanje odgovornosti za jednu propalu politiku ili iza navodne brige za javni red i mir koji će biti ugroženi ukoliko dođe do održavanja Parade ponosa. 


     "Ne možemo da živimo u skladu sa zakonima za koje smo glasali, a da se naše vlasti povlače pred siledžijama. Bez obzira da li će se Parada održati ili ne, to neće sakriti istinu da su vlasti nesposobne da rešavaju probleme", rekao je Jovanović. 


     Lider LDP-a je ocenio da je to pitanje najmanje stvar policije i da se u najavi da bi policija mogla da zabrani taj skup ogleda posledica a ne uzrok čitavog problema.


     "Svi treba da budemo zabrinuti zbog zabrane"


     Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić ocenila je da zabrana održavanja Parade ponosa zbog visokog bezbednosnog rizika, najdirektnije pokazuje koliko je visok stepen homofobije u Srbiji, kao i da svi treba da budu zabrinuti zbog količine mržnje, netrpeljivosti i nasilja. 


     "Atmosfera straha, pretnje nasiljem i brojni teški oblici diskriminacije koji su zakonom zabranjeni i kažnjivi, dostigli su kulminaciju i postigli cilj ovakvom odlukom", ocenila je Nevena Petrušić u izjavi za javnost.


     Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo je juče sve javne skupove koji su bili zakazani za ovaj vikend, uključujući i ''paradu ponosa''. Odluku o zabrani, posle procene bezbednosne situacije u zemlji, donela je policija posle konsultacija sa svim državnim organima. Zbog informacija o mogućim neredima tokom održavanja ''parade ponosa'', juče je zasedao i Savet za nacionalnu bezbednost koji je procenio da bi bezbednost imovine i građana bila izuzetno ugrožena.


     – Bezbednosne procene ukazivale su da su se ekstremisti spremali da prave velike nerede u više delova Beograda kako bi razvukle snage MUP-a, da pale sedišta stranaka vladajuće koalicije, sedišta stranih firmi… Informacije su ukazivale i na to da su ekstremisti planirali da ulaze u javne garaže i pale gume na automobilima.


     Zabrana se ne odnosi na sportske i kulturne manifestacije. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je juče da je postojala opasnost da se, tokom održavanja skupova, ''sva nezadovoljstva u društvu sjedine u jednu tačku i sve pretvori u haos''.


     On je rekao da je sa aspekta države, održavanje ''parade ponosa'' nesporno kao ustavno pravo, ali da se ovi skupovi ne zabranjuju zbog suštine njihovog organizovanja, već zbog ugrožavanja života. Otkazivanje ''parade ponosa'' moglo se naslutiti i na jučerašnjoj konferenciji za novinare organizacionog odbora ''parade ponosa'', koja je bila održana u prepodnevnim časovima, i na kojoj su LGBT aktivisti izrazili svoje negodovanje zbog otvorenog protivljenja paradi gradonačelnika Dragana Đilasa i ministra policije Ivice Dačića. ''Šta se radilo sa huliganima godinu dana, ako dva dana uoči početka ove manifestacije država ocenjuje da je situacija nebezbedna'', upitao je Goran Miletić, član organizacionog odbora.


     – Mi smo sa organizacijom povorke ponosa počeli pre četiri meseca i nismo imali nijedan maksimalistički zahtev u odnosu na državu – čak smo dozvolili da bira datum kada povorka treba da prođe gradom. Šest maršruta je bilo ponuđeno i oni su se odlučili za prošlogodišnju trasu – precizirao je Miletić.


     Predstavnik organizacionog odbora ''parade ponosa'' Boban Stojanović istakao je da zabrana povorke znači ''kapitulaciju države pred huliganima''.


     – Država je stavila svoj suverenitet na kocku jer je zabranila jedan miran skup koji je prijavljen mesec dana ranije. Nisu više u pitanju samo prava LGBT populacije, već je sankcionisana sloboda okupljanja svih građana Srbije. Zbog ovog poteza države, mi ćemo podneti žalbu nadležnim ustanovama na domaćem i međunarodnom terenu – istakao je Boban Stojanović i dodao da je ovim činom država ujedno i pokazala da ne može da zaštiti svoje građane.


     Član organizacionog odbora ''parade ponosa'' Goran Miletić istakao je da organizatori povorke neće sedeti skrštenih ruku.


     – Naš protest će svakako biti transparentan – naglasio je Goran Miletić.


     Nakon otkazivanja ''parade ponosa'' zaštitnik građana Saša Janković izrazio je žaljenje zbog „činjenice da Srbija nije bezbedno mesto za one koje se po seksualnoj orijentaciji razlikuju od većine''. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić ocenila je da zabranaodržavanja ''parade ponosa'' zbog visokog bezbednosnog rizika – najdirektnije pokazuje kolikoje visok stepen homofobije u Srbiji. ''Atmosfera straha, pretnje nasiljem i brojni teški oblici diskriminacije koji su zakonom zabranjeni i kažnjivi, dostigli su kulminaciju i postigli cilj ovakvom odlukom'', konstatovala je Nevena Petrušić.



     Irinej: Ne održati "paradu srama"
 'Neka bomba mora da se baci': Republika Srbija ponovo ustuknula pred pretnjama nasiljem (B92)
     Patrijarh srpski Irinej apelovao na nadležne organe da se ne održi Parada ponosa, koju je nazvao "paradom srama".


     "Naš grad i našu javnost i ove godine potresa pitanje održavanja takozvane 'parade ponosa'. Sa puno opravdanja ovu pošast nazvao bih 'paradom srama' kojom se blati ljudsko dostojanstvo i gazi svetinja života i porodice", naveo je patrijarh u poruci objavljenoj na sajtu Srpske pravoslavne crkve.


     Pitamo se kome trebaju neredi, obračuni, sa svim mogućim posledicama ostrašćenih!


     "Ne može se zlo zlom pobediti, već dobrim. U konkretnom slučaju smatramo da je najcelishodnije da učesnici parade budu počašćeni totalnim ignorisanjem'', naveo je patrijarh Irinej.


     Organizacija Dveri srpske i ekstremistička organizacija "Obraz": "Pobeda srpskih rodoljuba".


     Organizacija Dveri srpske ocenila je da zabrana Parade ponosa predstavlja pobedu građana Srbije i porodičnog sistema vrednosti. Ocenjuje se i da vlasti nisu imale osnova da zabrane takozvanu Porodičnu šetnju koju je ta organizacija zakazala u znak suprotstavljanja Paradi ponosa. 


     Ekstremistička organizacija "Obraz" je zabranu održavanja "Parade ponosa" okarakterisao, kako je saopšteno, kao "pobedu srpskih rodoljuba". 

Нема коментара:

Постави коментар