среда, 28. септембар 2011.

TUŽITELJ TRAŽI 7 GODINA ZATVORA ZA JULIJU TIMOŠENKO


AP
     Pristalice Julije Timošenko tvrde da je ona žrtva osvete proruskog predsednika Viktora Janukoviča, koji ju je tesno pobedio na predsedničkim izborima u februaru 2010.



     Ukrajinska državna tužiteljka u utorak je za bivšu premijerku Juliju Timošenko zatražila sedmogodišnju zatvorsku kaznu u nastavku suđenja koje Zapad naziva politički motivisanim procesom i upozorava da bi ono moglo naškoditi evropskoj perspektivi Ukrajine.
     ''Tražimo od suda da gospođu Timošenko proglasi krivom zbog težine njenog zločina i da je osudi na sedam godina zatvora'', rekla je tužiteljka Lilia Frolova.


     Jedan od Julijinih advokata Oleksandar Plahotniuk je kazao da odbrana insistira na nevinosti Julije Timošenko. "Smatramo da nema delikta", izjavio je advokat za agenciju AFP.
     Suđenje Juliji Timošenko je nastavljeno u utorak posle prekida od 15 dana, pod budnim okom Evropske unije koja traži oslobađanje bivše premijerke. Ambasador EU-a u Ukrajini Jose Manuel Pinto Teixeira bio je prisutan na početku saslušanja.


     Juliji Timošenko se sudi od 24 juna. Najpre je dolazila na suđenje kao slobodna građanka, onda je 5. avgusta smeštena u pritvor.
     Evropska unija prati suđenje jer se plaši da je ovaj slučaj ustvari politički obračun koji bi omogućio predsedniku Viktoru Janukoviču da se oslobodi svoje glavne protivnice.


     Prethodno je ročište održano 12. septembra, nakon čega je EU snažno pritiskao Kijev, posebno uoči samita Istočnog partnerstva u Varšavi, na kojem Ukrajina od Evrope očekuje puno. Iz Unije su stizale vesti kako je Janukovičeva vlada pozitivno odgovorilo na evropske zahteve da se izmeni optužnica kako bi se Timošenko pustila na slobodu. Ali, nakon dvonedeljne pauze novi preokret - državna tužiteljka Liliya Frolova rekla je da je slučaj protiv Timošenko čvrst i zatražila sedmogodišnju zatvorsku kaznu.
     Pedesetogodišnja Timošenko, danas glavna opoziciona politička figura u bivšoj sovjetskoj zemlji, optužena je zbog zloupotrebe ovlašćenja pri potpisivanju gasnog sporazuma sa Vladimirom Putinom u januaru 2009. Administracija predsednika Viktora Janukoviča tvrdi da je bivša premijerka time oštetila Ukrajinu i nacionalne interese jer je dogovorila previsoku cenu gasa, što Timošenko poriče.


     Kijev i od Moskve zahteva reviziju tog za njih štetnog sporazuma. Na dan kada je nastavljeno suđenje, ukrajinski premijer Mykola Azarov rekao je da je Rusija napokon pristala revidirati sporazum iz 2009., dok je portparol ruskog Gazproma istakao da se još uvek pregovara.
     U poslednje dve nedelje EU je povećala pritisak na ukrajinsku vladu, upozoravajući Janukoviča da će, ako zatvori Timošenko, odustati od bilateralnih dogovora o zoni slobodne trgovine i blokirati put Ukrajine u političku asocijaciju.


     Vlada Viktora Janukoviča, kojoj je jedan od prioriteta spoljne politike integrisanje u EU, nada se da će Kijev na samitu u decembru započeti dugo željeni proces prema EU. Ipak se pre toga, u četvrtak, Janukovič mora suočiti sa visokim evropskim funkcionerima na skupu Istočnog partnerstva u Varšavi.
     Analitičari i posmatrači smatraju da se suđenje pretvorilo u javnu sramotu za Janukoviča jer je izazvalo kritike sa Zapada, ali i ponovo oživelo političku snagu Julije Timošenko.


     Timošenko, koja je na početku 2010. od Janukoviča izgubila u drugom krugu predsedničkih izbora, suđenje je prozvala osvetom. ''Ovo je nastavak političke represije i uverena sam da oni čine sve prema naredbama predsednika Janukoviča'', rekla je bivša premijerka pred sudom.
     Suđenje je podelilo javnost u Ukrajini, a pristalice Julije Timošenko celo su leto kampovali ispred sudnice u znak solidarnosti.


     ''Ovaj apsurdni šou mora završiti. Želim poručiti Janukoviču gde god bila, u zatvoru ili na slobodi, da se osećam kao slobodna osoba'', rekla je Timošenkova koja je na suđenju pokazivala snažan otpor kao i pre, uprkos činjenici da je od 5. avgusta u policijskom pritvoru.


     Ta je vest razbesnela pobornike Julije Timošenko, koji su se okupili u blizini suda, pa su odvratili skandiranjem ''Dole banda sa vlasti'', prenosi agencija Interfax.


     Jedan od advokata optužene Oleksandar Plahotnijuk izjavio je da je odbrana insistirala na njenoj nedužnosti.


     Taj proces je nastavljen nakon 15 dana prekida, a prati ga Evropska unija koja zagovara oslobađajuću presudu za bivšu premijerku.


     Timošenkova predmet ucene!


     Pretnje Evropske unije da će odustati od planiranih sporazuma o trgovini i pridruživanju sa Ukrajinom ukoliko bivša premijerka Julija Timošenko bude osuđena na zatvor su "nemoralne", ocenjuje ukrajinski premijer Mikola Azarov. EU smatra da je suđenje Timošenkovoj politički motivisano.


     Ukrajinski premijer Mikola Azarov smatra da je stav Evropske unije, koja je zapretila da će odustati od planiranih sporazuma o trgovini i pridruživanju sa Ukrajinom ukoliko bivša premijerka Julija Timošenko bude osuđena na zatvor, "pogrešan i nemoralan."


     Evropske diplomate su ranije saopštile da je suđenje Timošenkovoj zbog zloupotrebe službenog položaja politički motivisano i tražile da bivša premijerka bude puštena i da joj bude dozvoljeno da se bavi politikom.


     Oni su rekli da bi EU u protivnom mogla odbiti da ratifikuje sporazume o slobodnoj trgovini i političkom pridruživanju koje su dve strane planirale da parafiraju u decembru.


     "Povezivanje tako ozbiljnih globalnih pitanja kao što je integracija Ukrajine u EU za jedno suđenje, ne samo da je pogrešno već i nemoralno", rekao je Azarov novinarima na Jalti, prenosi Rojters. Azarov je, ipak, rekao da se nada da će sporazumi biti potpisani i da će "zdrav razum nadvladati".


     Evropski komesar za proširenje Štefan File rekao je da je dobio uveravanja da će Ukrajina naći rešenje za slučaj Timošenko time što ona neće biti optužena za krivično delo, ali Azarov je odbio da to komentariše.

Нема коментара:

Постави коментар