четвртак, 22. септембар 2011.

LIGIN AMANDMAN OMOGUĆUJE VIŠE IMOVINE ZA VOJVODINU


     BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Aleksandra Jerkov optužila je danas, tokom skupštinske rasprave o amandmanima na Predlog zakona o javnoj svojini Savez vojvođanskih Mađara (SVM) da izaziva krizu Vlade, komentarišući ocenu poslanika te stranke Pastora Balinta koji je rekao da je skandalozno što je usvojen jedan od amandmana LSV na taj zakon. Aleksandra Jerkov je rekla da ne vidi kako je usvajanje tog amandmana katastrofalno, kad se njime omogućava da Pokrajina preuzme imovinu koja joj je potrebna za ostvarivanje nadležnosti u skladu sa Zakonom o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine, kao što su oblasti energetike, sajmova i drugih privrednih manifestacija, javnog informisanja, zaštite kulturnih dobara, nauke ili tehnološkog razvoja. 


     – Ne shvatam kako neko ko se zalaže za autonomiju Vojvodine može smatrati skandaloznim bilo šta što predstavlja unapređenje u smislu imovine Vojvodine u odnosu na ono što je prvobitno predloženo. Nećemo povući amandman s obzirom da je prihvaćen, da je postao sastavni deo zakona i da predstavlja više imovine za AP Vojvodinu – istakla je Jerkova. Ona je dodala da ne smatra skandaloznim da Vojvodina ima više imovine, ali da smatra skandaloznim insistiranje na tome da oni koji su sarađivali sa okupatorom budu stavljeni u istu ravan sa ljudima kojima je oduzeta imovina, kao i izazivanje krize u vladajućoj koaliciji prethodnih deset dana. 


     – Skandalozno je na takav način omogućavati onima koji su u prvom redu oduzeli imovinu AP Vojvodini i, gledajući na njih kao na potencijalne koalicione partnere, stvarati im prostor za političko delovanje, za tvrdnje koje ne stoje i na takav način direktno raditi protiv interesa građana Srbije i Vojvodine. Ne vidim na koji način dolazak Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića na vlast može biti drugačiji od onog njihovog dolaska na vlast devedesetih godina kada je Vojvodini uzeta imovina – istakla je Aleksandra Jerkov. U raspravu se uključio i šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović koji je pozvao LSV da se pridruži LDP-u u borbi za autonomiju Vojvodine?! Aleksandra Jerkov je odgovorila da se Liga neće pridružutu LDP-u u borbi za autonomiju, jer to već sama radi dvadeset godina:


     – Neko vreme smo se borili i protiv vas za autonomiju Vojvodine. U ono vreme kada ste vi mogli da odlučujete o tome i svoj put ćemo, na onim stvarima na koje možemo da utičemo sami, tako raditi. Gde možemo da se složimo, sarađivaćemo – zaključila je Jerkova.
(BILSV, 22.09.2011.)

Нема коментара:

Постави коментар