четвртак, 29. септембар 2011.

JAKIĆ MILORAD - PRINCIPI OBEZBEĐENJA LICA I OBJEKATA 15: RAD SA TELOHRANITELJEM


     Osnovno pravilo rada sa telohraniteljem jeste uvek slušati šta telohranitelj hoće da kaže. On je vaš lični konsultant po pitanju bezbednosti.


     Morate mu reći i konsultovati se sa njim o vašim namerama puta, prijem, smeštaj, sastanak… i razgovarati o bezbednosti sa njim.


     Ukoliko niste spremni na to šta će vam telohranitelj. Morate saslušati njegove savete.


- Ne možete biti sami – morate mu reći sve gde idete, ako imate ljubavnicu on to mora znati, u lokale ne možete sami jer vas vaš protivnik prati i može iskoristiti momenat i napasti vas.
- Analiza ugroženosti – dosta vremena ćete ostaviti analizirajući stepen ugroženosti sa vašim telohraniteljem, da bi našli najpogodniji način za vršenje zaštite. Za svaku adresu, objekat i člana porodice sve se posebno razmatra. Skupljaju se sve informacije ko je, kako i na koji način ugrožen.
- Planiranje rada – morate reći vaše planove i da li vam je nešto potrebno da bi on mogao sve na vreme da obezbedi i organizuje. Zapamtite niko ne može da čita vaše misli.
- Kako izbeći opasnosti – Osnovni zadatak telohranitelja je da vas zaštiti od opasnosti i dužan je da preduzme sve mere da do toga ne dođe. Ako dođe do opasnosti mora vas bezbedno izvući iz toga. U slučaju napada dužan je stati između vas i napadača i zaštititi vas. Nemojte se sramiti od spasavanja bekstvom, vaši protivnici imaju uvek prednost, a vama je najbezbednije da odmah napustite opasno mesto.
- Morate imati plan postupanja u kritičnim situacijama – najkraći put do bolnice, bitnog objekta...
- Proverite vašeg telohranitelja i njegove sposobnosti, mora konstantno da se informiše, obučava i prolazi specijalističke kurseve.
- Uvažavanje – zapamtite da vam on svaki dan čuva život, uvažavajte ga i cenite njegovo mišljenje.
- Praćenje – dužni su stalno vršiti izviđanje okoline oko vas, da li vas neko prati ili se interesuje za vas.
- Veza – moraju imati dobru i kvalitetnu vezu i stalno biti u kontaktu radi provera informacija i pružanja pomoći.
- Vožnja – telohranitelj mora biti obučen u posebnoj i agresivnoj vožnji. (Piše: Milorad Jakić)

Нема коментара:

Постави коментар