четвртак, 22. септембар 2011.

BIBLIOTEKA PROSLAVILA 166 GODINA POSTOJANJA


     Gradska biblioteka obeležila je danas 166 godina rada i postojanja, a tokom svečanosti istaknuto je da se Biblioteka u Novom Sadu učvrstila kao jedna od najznačajnijih gradskih ustanova kulture. Otvarajući svečanost u sedištu Biblioteke u Dunavskoj 1, predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović ocenio je da Gradska biblioteka nije samo uzor za ustanove kulture u Novom Sadu, već i u čitavoj Srbiji.


     - Gradska biblioteka izrasla je na temeljima Srpske čitaonice, osnovane davnog 23. septembra 1845. godine u zgradi Grčke škole i koja je imala važnu prosvetiteljsku misiju svih onih koji su živeli na ovim prostorima - poručio je Jovanović.


     On je dodao da je Biblioteka očuvala funkciju središta kulturnog života, "otvorenog za sve građane i građanke Novog Sada bez obzira na njihovu nacionalnost, veroispovest ili druga opredeljenja".


     - Izuzetno je važna i činjenica da je Gradske biblioteka tokom 166 godina trajanja i rada uspela da očuva sve aktivnosti čak i u ratnim godinama, čime se mogu pohvaliti samo malobrojne institucije - kazao je predsednik gradskog parlamenta, dodajući da je siguran da će Gradska biblioteka "ne samo zadržati visok nivo, već i unaprediti i osavremeniti rad".


     Obrazlažući rad Gradske biblioteke, direktor ove ustanove mr Miloš Pankov istakao je da više od 25 hiljada upisanih korisnika godišnje i razvijena mreža ogranaka u skoro svim delovima grada i prigradskim naseljima govori dovoljno o kontinuiranom razvoju, koji se nadograđuje kroz godine i decenije iskustva".


     - Tokom proteklog perioda povećali smo broj članova, obogatili programske aktivnosti, aktivirali smo prigradske ogranke i približili knjige marginalizovanim grupama - podvukao je Pankov.
On se osvrnuo i na budući rad Biblioteke, ističući da u 21. veku one predstavljaju "prostor za opštu ljudsku komunikaciju, raznolikost programskih sadržaja, otvorene za različite programe kulture, ali i za sve druge oblasti ljudskog saznanja."


     Na svečanosti su najavljeni i neki od planova Gradske biblioteke, poput izrade projekta nove zgrade biblioteke, otvaranje Odeljenja stranih knjiga sa centrom za edukaciju, osavremenjavanje fonda Zavičajne zbirke i njeno preseljenje u prostor u centru grada, pokretanje novog onlajn servisa virtuelna biblioteka koji će biti dostupan 24 sata na dan, sedam dana u nedelji i drugi. Na današnjoj svečanosti prisustvovali su mnogobrojni gosti iz društvenog i kulturnog života grada.

Нема коментара:

Постави коментар