понедељак, 4. јун 2012.

DR. VEBSTER TARPLI: NATO JE PUTEM SVOJIH MEDIJA POKUŠAO STVORITI HISTERIJU OKO HULE DA BI NAPAO SIRIJU


     Dr. Webster Tarpley, autor, istoričar i redovni komentator po pitanju događanja na Bliskom istoku, gostovao je u emisiji Press TV-a i izneo svoje stavove oko aktuelne situacije u Siriji.
Tarpli, koji je lično podržavao odlazak francuskog predsednika Sarkozija, navodi da je izuzetno razočaran novim predsednikom Olandom i njegovim gotovo identičnim stavovima po pitanju spoljne politike.
     Po pitanju Sirije, Tarpli smatra da je masakr u Huli orkestriran od strane spoljnih sila koje su želele da stvore "histeriju" i na osnovu iste pokrenuti vojni napad. Tarpli navodi da im je "skoro i uspelo", kao jedinu "kočnicu" takvim tendencijama ističe ruski stav koji je ostao nepromenjiv i pored velikih pritisaka.


     Podsetimo, sirijske vlasti objavile su prve rezultate po pitanju istrage oko masakra u Huli. Ali, kako se i očekivalo, niko od anti-Asad međunarodne zajednice iste ne smatra kredibilnima. UN-ovo Veće za ljudska prava zatražilo je da se oformi nezavisna istraga, a sve strane su složne da bi UN-ova posmatračka misija, koja se nalazi na terenu, trebala detaljnije ispitati šta se zapravo dogodilo u naselju Hula.


     Sirijska državna televizija objavila je razgovor sa navodnim svedocima masakra u Huli, čiji identitet nije otkriven zbog bezbednosti. Svedoci koji su se pojavili na TV-u govore doslovno istu priču koju su ponudile sirijske vlasti - da su pokolj izvršili naoružani teroristi neposredno i za vreme oružanih borbi protiv pripadnika sirijske vojske. Ali, imajući u vidu stav određenog dela međunarodne javnosti, jasno je da ovi dokazi zapravo imaju jako malo vrednosti - čak i ako su autentični.


     Jedna stvar je sigurna - sve dok se tačno ne dokaže ko je kriv za masakr u Huli, stanje u Siriji će biti sve napetije.


     Ipak, pojedini analitičari, kao što je i Dr. Vebster Tarpli, smatraju da je sasvim jasno ko stoji iza masakra. Tarpli navodi da su "NATO odredi smrti" jedini krivci za pokolj civila u Huli.


     Transkript razgovora: Dr. Webster Tarpley za Press TV, 2.6.2012.


     Press TV: "Ruski predsednik Putin je rekao da se mora sprečiti libijski scenario u Siriji. Mislite li da je moguće da se u Siriji desi takav scenario?"
     Webster Tarpley: "Smatram da je situacija poprilično slična, jedina je razlika to što bi libijski scenario u Siriji bio puno opasniji za ceo svet. Što se tiče masakra u Huli, verujem da bi svetska javnost ipak morala znati da su sirijske vlasti sprovele istragu. Istragu je predvodio brigadir general Qassem Jamal Suleiman. Njihova istraga tvrdi da su pokolj počinili odredi smrti u kojima je bilo oko 800 boraca. Prvo su napali dve baze sirijske vojske i nakon toga su počinili masakr nad civilnim stanovništvom i specifično su ciljali one civile koji su odbili sudelovati u napadu na Asadovu Vladu. Mislim da je ta teza o odredima smrti proverena. Lično sam proverio pojedine italijanske, belgijske, britanske i ruske izvore koji su složni da su priče o "zlom Asadu", koje se vrte na medijima u rukama NATO pakta, obična fikcija i provokacije čiji je cilj Siriju uvesti u rat. 


     Važno je da Rusija nastavi da blokira napad na Siriju u UN-ovom Savetu Bezbednosti. Videli smo razgovor Putina i Merkel. Merkel svakako nije osoba koja će povesti napad na Siriju, niti će sudelovati znatno u tome. Nemačka je imala poprilično ograničeno sudelovanje u napadu na Libiju.


     Ali, Oland je u mnogo većoj opasnosti. Očito je da ga je već zahvatila Sarkozijeva birokratija. Oland je počeo davati izjave koje su ekstremno opasne i neodgovorne. Oland je uspešno pobedio na izborima obećavajući da će u potpunosti napustiti politiku Sarkozija. Ali, sada čujemo Olanda koji sve više i više govori kao da je klon Sarkozija. Upropastiće predsednički mandat pre nego što mu uopšte istekne prvih mesec dana. Bilo bi mu puno pametnije da praktikuje suzdržanost, jer ako nastavi ovim putem srlja u vlastitu propast. 


     Sa druge strane, u priču se ponovno uključila Hilari Klinton. Njene nove pretnje su jako zanimljive, Klinton je poručila Rusiji: 'čuvajte se, jer podržavate Siriju i ako budete i dalje podržavali Asada stvorićete građanski rat i vi, Rusi, biti ćete direktno odgovorni' - ali, u stvarnosti, kao što svi do sada već dobro znamo, Amerikanci, Britanci, Francuzi, NATO, Izraelci, oni su krivci za formiranje ovih odreda smrti."


     Press TV: "Šta možemo očekivati u predstojećim nedeljama po pitanju Sirije?"
     Webster Tarpley: "Sirijska pobuna je politički poražena. Vratio bih se na trenutak na parlamentarne izbore koji su održani u Siriji. 51% stanovnika Sirije je izašlo na birališta, uprkos snajperistima. Glasali su i zapravo svaki glas bio je glas protiv odreda smrti, bez obzira da li su dali glas za Asada ili nekoj od stranaka opozicije. Neki važni predstavnici opozicije su i izabrani. Od tada se jednostavno raspalo Sirijsko Narodno Veće (SNC) i onda je usledio ovaj masakr u Huli. Ovo je nešto kao Guernica za vreme Španskog građanskog rata, pokušaj da se stvori intervencija strane sile. Jedina nada za NATO sada je napraviti invaziju i bombardovati Siriju. Ono što Hilary Klinton zaista poručuje je - 'Rusija, ako sprečite spoljnu invaziju, desiće se građanski rat'. Jedina šansa za NATO je da stvori dovoljno globalne histerije i na osnovu toga pokrene bombardovanje i invaziju. Mislim da nisu uspeli u tome, ali su ovoga puta došli blizu. Čini mi se da još uvek nemaju kritičnu masu, ali, verujem da će pokušati ponovo. Sada bi bilo jako važno da neka bitna svetska sila javno progovori protiv ovih odreda smrti koji su stvoreni od strane ambasadora Negropontea (op.a. John Negroponte - bivši i prvi predsednik američke agencija za državnu bezbednost) i implementirani od strane ambasadora Forda (op.a. Robert Stephen Ford - aktuelni američki ambasador za Siriju, napustio zemlju 24.10.2011. po odluci SAD-a). Radi se na potpunoj destabilizaciji, od vrha do dna."
(PRESS TV)

Нема коментара:

Постави коментар