понедељак, 4. јун 2012.

RAFAEL KOREA: PRESTANITE KUPOVATI SMEĆE OD NOVINA I GLEDATI TV KANALE KOJI OBMANJUJU


     Ekvadorski predsednik, Rafael Korea, u više navrata istakao je mainstream medije - za koje tvrdi da su pod nadzorom elite bankara i kapitalista - kao najveći problem u Ekvadoru, ali i šire. U ovoj borbi Korea se odlučio na novu taktiku - pozvao je narod da jednostavno bojkotuju one medije koji služe samo interese elitnih grupa.
     "Ima načina da se možemo odbraniti od njih, jednostavno prestanite kupovati ta smeća od novina, prestanite gledati one TV kanale koji se bave politikantstvom, a ne informisanjem", istakao je predsednik Korea. Da bi još dodatno "potvrdio" svoje stajalište, za vreme govora pocepao je primerak lista El Universo i lista La Hora (vidi sliku gore), prenosi novinska agencija EFE.


     Korea je u borbi sa medijima još otkako je preuzeo administraciju 2007. U svojoj kritici nije se zaustavio samo na lokalnoj razini, u više navrata otvoreno je kritikovao i globalne medije ističući da su isti najveći krivci za pogrešno informisanje širokih masa.


     Po pitanju medijskog uticaja u Ekvadoru i drugde, Rafael Korea je govorio i za vreme gostovanja u emisiji Žulijana Asanža, pritom je između ostaloga rekao: "Imajte na umu da su mediji ovde imali - i verojatno još uvek imaju - veću moć nego što je politička moć. Štaviše, mediji svoju moć najčešće koriste u političke, ekonomske i socijalne svrhe i - iznad svega - informisanje prema želji. Moćnici, uticajni zakonodavci, sudije - oni upravljaju medijima i kreiraju agendu, na taj način ruše vlade, sudove i države. Prestanimo negovati tu sliku o sirotim i hrabrim novinarima koji samo žele preneti istinu, a zli diktatori i autokrati ih žele u tome sprečiti. To jednostavno nije istinita slika. Pogledajmo sa druge strane - vlasti koje žele nešto napraviti za dobrobit celog naroda su progonjene od strane novinara koji misle da uz pomoć pera i mikrofona mogu sve. Često vređaju i blate iz čiste mržnje, to su masovni mediji koji samo služe za nečije privatne interese."
(cijeli intervju: Julian Assange show: predsjednik Ekvadora, Rafael Correa (transkript))
(Correo | AFP | EFE | La Hora)

Нема коментара:

Постави коментар