петак, 29. јун 2012.

SETI SE BORISE "KNEŽEVE VEČERE"


     Vuk Drašković je na vest o vladi SPS - SNS lidera DS-a podsetio na stihove "seti se toga, moj Borise, nevjera ti sedi uz koljeno, i kod skuta pije hladno vino".
     Rec je o delu narodne pesme iz kosovskog ciklusa "Kneževa večera", o večeri kneza Lazara sa srspkim vitezovima uoči boja na Kosovu 1389. godine.


     Lider SPO-a je rekao da je formiranjem vlade SPS - SNS Srbija zakoračila unazad. On kaže da i danas oseća strah jer su na vlast došle stranke tokom čije su se prethodne vladavine dogodila dva atentata na njega.


     Predsednik SPO je istakao da je Vidovdan dan kada se najbolje vidi i to, kako je rekao, "ko je vjera, a ko nevjera" obraćajući se lideru DS Borisu Tadiću koji je prisustvao slavi SPO. 


     "Koraknuti unazad je moguće, ali koračati unazad nije moguće. Nadam se da je vreme eskadrona smrti iza nas i mislim da će toga pitanja morati da bude svesna i nova vlada tim pre što u njoj glavnu reč imaju partije za čije je vreme Srbija bila zemlja državnog terorizma", rekao je Drašković na obeležavanju slave SPO Vidovdana. 
     "Čini mi se da niko na političkoj sceni nije imao toliko nevolja sa onima koji su se preudavali kao SPO za poslednjih 20 godina", rekao je Drašković aludirajući na odluku socijalista da vladu formiraju sa SNS, a ne DS, sa kojima su bili koalicioni partneri. 


     "Dobro je što smo ih izgubili, ali nije dobro što smo ih ikada i našli", rekao je Drašković. 


     On je rekao da se u toj stranci obeležava srpski Vidovdan, "a negde drugde možda ruski" aludirajući na spekulacije medija da je Rusija imala uticaj na formiranje vlade SPS i SNS.


     LDP smatra da je davanje mandata predsedniku SPS Ivici Dačiću za sastav nove vlade logičan epilog posle više od 50 dana pregovora u kojima je SPS, prema oceni LDP-a, bio neiskren. 


     "Mi smo bili strpljivi, neki će reći i predugo. Insistirali smo na ključnim tačkama za koje smo dobili podršku birača. Nismo nervozno reagovali ni na jednu provokaciju kojih je bilo tokom prethodnih nedelja", rekao je član Predsedništva LDP Bojan Ðurić. 


     On je ocenio kao zabrinjavajuće to što se "sve svodi na ime premijera, a nije jasna politika za budućnost zemlje" i kazao da za LDP nije prihvatljivo da Dačić bude premijer. 


     "Mi ćemo biti oštra opozicija ovoj vladi za sve poteze koje povlači suprotno vitalnim državnim i nacionalnim interesima", rekao je on. 


     Lider URS-a Mlađan Dinkić ističe dotle da Evropu ne interesuje ko će činiti buduću vladu u Srbiji, već kako ona radi. Dinkić je naglasio da je njegova stranka ušla u pregovore o vladi svesna teške situacije u zemlji. 


     "To nije bila laka odluka", naglasio je Dinkić, naglašavajući da je stanje dramatično i da Srbiji odmah trebaju tri milijarde dolara da pokrije budžetski deficit i spoljni dug. 


     Predsednik Saveza vojvodanskih Mađara Ištvan Pastor izjavio je danas da je potpuno siguran da je dodeljivanje mandata za sastav nove vlade lideru socijalista Ivici Dačiću bolji rasplet, nego da se čeka još neko vreme za formiranje vlade i ponavljanje izbora. 


     "Jedino iz tog razloga ova vest je povoljna", rekao je Pastor i dodao da je sastav nove vlade matematički u redu, a da nije njegovo da komentariše politički sastav vlade. 

Нема коментара:

Постави коментар