петак, 15. јун 2012.

UGLEDNI NEMAČKI LIST: "MASAKR U HULI SU POČINILI POBUNJENICI"


     Nemački dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung navodi da iza masakra 25.5.2012. u sirijskom naselju Huli stoje opozicione snage povezane sa pobunjeničkom Slobodnom Sirijskom Vojskom (FSA). 
     Izveštaj uticajnog nemačkog lista u potpunosti odbacuje navode SAD-a i drugih država koje su tvrdile da je masakr počinjen od strane pro-vladinih snaga. Masakr u Huli iskorišćen je za propagandnu ofanzivu i pozivanje na vojnu intervenciju protiv Bašar al-Asada. Bez imalo dokaza, SAD i saveznici su konstatovali da iza masakra stoji ili sirijska vojska ili pro-vladina militantna grupa Šabiha. Većina medija su gotovo bez imalo pogovora ili kritičkog osvrta objavili ove navode, uprkos činjenici da dokazi ne postoje.


     Izveštaj lista Frankfurter Allgemeine Zeitung objavljen je 7. juna 2012., a potpisuje ga reporter Rajner Herman koji se nalazi u Damasku. Njegovo istraživanje bazira se na istraživanjima članova opozicije koji su posetili lokaciju i uzeli informacije od svedoka.


     Svedoci gotovo u potpunosti potvrđuju navode o događajima u Huli kakve je dala i sirijska vlast. "Njihovi nalazi su u kontradikciji sa optužbama pobunjenika, koji su okrivili Šabiha militante koji su na strani režima", zapisao je Herman i dodao - "članovi opozicije koji se protive upotrebi sile su poubijani ili im se barem pretilo nedavno, članovi opozicije nisu hteli reći imena". 


     Masakr je počeo nakon tradicionalne molitve u petak. Sve je počelo sa napadom pobunjenika na 3 vojna punkta sirijske vojske oko Hule. "Vojni punktovi su bili tamo da bi se zaštitila alavitska sela koja se nalaze oko Hule koja je većinski sunitska", ističe se u izveštaju.


     Istaknuto je da su poginule "desetine vojnika i pobunjenika". Sukob je trajao oko 90 minuta i tada su sirijske snage pozvale pojačanje. 


     Tada, dok su trajale borbe između pobunjenika i vojske oko vojnih punktova, tri sela unutar Hule bila su odsečena od spoljašnjeg sveta.


     Frankfurter Allgemeine Zeitung navodi: "Prema rečima svedoka, masakr se desio u to vreme. Među mrtvima bile su gotovo isključivo porodice alavitske i šijitske manjine u Huli koja je 90% sunitska. Ubijeno je i na desetine osoba porodica za koje se zna da su prethodnih godina prešli sa sunitskog na šijitsko verovanje. Takođe, među ubijenima su bili i pripadnici alavitskih porodica Šomalija kao i porodica sunitskog člana parlamenta za koga se govorilo da je izdajnik"


     Izvještaj nastavlja: "Odmah nakon masakra, rečeno je da su počinitelji snimili žrtve nazivajući ih sunitskim žrtvama i odmah su distribuirali video snimke putem interneta".


     "Brigade za pokope"


     Istraživanje lista Frankfurter Allgemeine Zeitung može se nadovezati na izveštaj drugog nemačkog uticajnoj lista. Der Spiegel je 29.3.2012. objavio veliku reportažu o pripadnicima Slobodne Sirijske Vojske koji likvidiraju civile. Der Spiegel je čak odradio i intervju sa jednim od članova tzv. "brigade za pokope" koji je otvoreno priznao za list kako je "ubio 4 muškarca tako da im je prerezao grkljane". U izveštaju se navodi da postoji i tzv. "brigada za ispitivanje" koja vrši mučenje, ali, to nije posao "brigade za pokope" - njihovi zadaci su samo likvidacije, istaknuto je u izveštaju Der Spiegela.


     "Ukoliko ulovimo sunita koji špijunira ili nekog stanovnika da je izdao revoluciju, obavimo to na brzinu", rekao je za Der Spiegel jedan od pobunjenika, Abu Rami, koji je takođe naveo da je "Huseinova brigada za pokope likvidirala 200 do 250 izdajnika od početka pobune".


     Listovi kao što su Frankfurter Allgemeine Zeitung i Der Spiegel, generalno se smatraju predstavnicima izuzetno uglednog novinarstva, ali, kada se objavi nešto što ne ide na ruku militarističkoj koaliciji predvođenoj SAD-om, svi ti sporadični izveštaji i istraživanja nestaju pod teretom neumoljive propagande.


     Po pitanju Hule, do sada imamo već nekoliko argumentovanih izveštaja koji tvrde da su pobunjenici izvršili masakr, izveštaj Frankfurter Allgemeine Zeitung samo je zadnji u nizu koji potvrđuje relativno jednu te istu priču.


     Sa druge strane, oni koji tvrde da je pokolj u Huli izvršila sirijska vlast, na svojoj strani nemaju nikakve dokaze, ali, imaju gotovo potpunu medijsku dominaciju, a ona je - nažalost - često daleko važnija od istine.
(Frankfurter Allgemeine Zeitung | Der Spiegel | WSWS)

Нема коментара:

Постави коментар